Præster ruster sig til krisesituationer

44 præster er ved at ruste sig til krisesituationer i Frederikshavn. Foto: Jens Nørgaard Larsen- Scanpix

44 præster er i disse dage samlet i Frederikshavn, hvor de skal rustes til at krisehjælp, hvis katastrofen rammer.

Kimen til det danske korps af beredskabspræster blev lagt i Frederikshavn umiddelbart efter Scandinavian Star brød i brand i 1990. Nu er alle landets beredskabspræster på kursus i byen, hvor det hele startede.

I dagene 8.-10. marts er 44 beredskabspræster fra hele landet samlet i Frederikshavn. De skal som en del af det nationale kriseberedskab på kursus i at yde krisehjælp, hvis katastrofen rammer.

- Vi forbereder os på noget, vi håber på aldrig sker, lyder det fra ledende beredskabspræst i Region Nord, Lise Munk Petersen, forud for landskurset.

Kurset afholdes hvert andet år og denne gang er Region Nord arrangør. Fokus er på søværnstjeneste og havneberedskab, et naturligt valg, eftersom der er flere store havnebyer i regionen, forklarer Lise Munk Petersen.

- Der var ikke noget katastrofeberedskab, da færgen Scandinavian Star brændte i 1990, så dengang stod sognepræst i Frederikshavn, Laurids Korsgaard, alene i forhold til at hjælpe overlevende, omkomne og pårørende.

Laurids Korsgaard har fortalt, hvordan byens flådestation blev taget i brug som krisecenter, og at samarbejdet mellem præst, politi og øvrige myndigheder var altafgørende i de hektiske døgn.

Beredskabspræster kan:

  • tilbyde sjælesorg til overlevende og pårørende
  • holde mindegudstjenester 
  • holde begravelser/bisættelser
  • formidle kontakt til psykologer, psykiatere og læger
  • hjælpe danskere både i ind- og udland

 

Forsiden lige nu