Præstø-katastrofe: Nummeret til Aalborg-lægeteam var væk

 Præstø-katastrofe: Nummeret til Aalborg-lægeteam var væk

Ikke alt fungerede perfekt i redningsarbejdet, da 13 elever og to lærere for lidt mere end to uger siden kæntrede i det iskolde vand ved Præstø Fjord.

B.T. har fået fat i en intern rapport med detaljerede oplysninger om redningsaktionen fra Akut Medicinsk Koordination i Slagelse (AMK Region Sjælland), der styrede redningsindsatsen - af den fremgår det, at landets førende eksperter i nedkøling - det såkaldte hypotermi-hold fra Aalborg Sygehus - først blev tilkaldt en time og 33 minutter efter første alarmmelding.  

På det tidspunkt havde redningskoordinationen end ikke nummeret på lederen af teamet, stabslæge Benedict Kjærgaard, og måtte derfor bede politiet om hjælp til at finde ham. Kjærgaard siger i dag til B.T., at han blev tilkaldt for sent og kun med nød og næppe reddede en af de eleverne, der røg i vandet og efterfølgende kæmpede en hård kamp for livet. Den unge mandlige efterskoleelev var indbragt på Næstved Sygehus og på det tidspunkt var drengen teknisk set død.

- Det var efter min mening mere held end forstand, at det lykkedes os at redde den unge dreng, der var kommet ind på Næstved Sygehus, for det var lige på grænsen af, hvad hans krop kunne klare, siger Benedict Kjærgaard, der er leder af hypotermi-teamet på Flyvevåbnet.

Han understreger, at man havde gjort et godt stykke arbejde på Næstved Sygehus for at redde drengen.

I følge rapporten er det i første omgang den ledende overlæge på Næstved Sygehus, der foreslår, at man skal tilkalde Benedict Kjærsgaards særlige redningshold fra Aalborg.

Men Falcks korpslæge, Sven Trautner, har - af egen drift på dette tidspunkt - været i kontakt med Benedict Kjærgaard, og det har formodentlig reddet Andreas Hansens liv.

Ifølge B.T.s oplysninger ringer Falcks korpslæge Sven Trautner direkte til Kjærgaard allerede lidt over en time efter alarmen er gået, og beder ham flyve til Næstved Sygehus.

- Jeg synes, det var sent, at man tilkaldte mit hypotermi-hold fra Aalborg. Specielt når man tænker på, at vi faktisk blev tilkaldt af bagvejen og ikke fra officielt hold. Man kan altid tilkalde os, og så kan vi altid flyve tilbage, hvis der ikke er brug for vores hjælp alligevel. Det er vigtigt, at når der sker så store ulykker, at vi så arbejder sammen på tværs af landet, så vi udnytter hinandens evner bedst, siger Benedict Kjærgaard til bt.dk.


Seneste nyt

fra Nordjylland