Principafgørelse slår fast: Kræftsyge børn af asbestarbejdere lades i stikken

Børn af asbestarbejdere må se langt efter erstatning, selvom de har fået lungehindekræft som følge af asbeststøv, som forældrene har bragt med hjem.

Har du fået lungehindekræft, fordi din mor eller far har arbejdet med asbest, så er du ikke berettiget til erstatning. Det slår Ankestyrelsen nu fast.

Principafgørelsen kommer efter en konkret sag, hvor en kvinde har fået lungehindekræft, fordi hendes far arbejdede med byggematerialer af asbest på den tidligere eternitfabrik i Aalborg fra kvinden var et år til ni år gammel. Faren kom hjem med asbeststøv i tøjet.

I 2016 blev der afsat ti millioner kroner til en ny kompensationsordning til kvinder, som havde fået lungehindekræft på grund af deres mænds arbejde med asbest. Men de rettigheder gælder altså ikke børnene.

Principafgørelsen fastlår nemlig, at lungehindekræften skal være opstået efter direkte, biologisk påvirkning fra forældrene umiddelbart efter fødslen. Det er altså ikke grund nok, at børnene har indåndet asbeststøv fra forældrenes arbejdstøj.

Afgørelsen skaber stor utilfredshed ved Kræftens Bekæmpelse.

- Det er simpelthen ikke i orden. Med denne her principafgørelse nærmer vi os ikke en afklaring for børn af asbestarbejdere, og det har jeg meget svært ved at acceptere, siger Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Der går normalt 20-40 år, før en person udvikler lungehindekræft som følge af udsættelse for asbest.


Seneste nyt

fra Nordjylland