Privathospitaler løber med sterilisationer

Foto: TV2/Nord

Når mænd vil lukke for børnestrømmen med en sterilisation, vælger de at få indgrebet udført på et privathospital. Billigere priser og kortere ventetider udkonkurrerer de offentlige sygehuse.

Siden regeringen den 1. januar indførte egenbetaling på sterilisationer, har sygehuse på både Sjælland, Fyn og i Jylland oplevet et drastisk fald i antallet af henviste patienter fra de praktiserende læger.

Det viser en rundringning til en række sygehuse foretaget af Ritzau.

På Svendborg og Aalborg Sygehus udføres indgrebet stort set ikke længere.

- Hvis de offentlige sygehuse havde regnet med en indtjening på det her, så er det ikke lykkedes. Operationerne er forsvundet til privathospitalerne, siger overlæge Torben Dørflinger, urologisk afdeling på Aalborg Sygehus.

Forklaringen skal findes i prisen, som i det offentlige beløber sig til knap 8000 kroner, mens privathospitalerne typisk tager omkring 5000 kroner.

På Aleris Privathospitaler har lægerne siden nytår udført omkring 100 sterilisationer mod 5-10 i samme periode sidste år.

- Vi kan gøre det både billigere og hurtigere. Ventetiden er ikke længere end en uge, siger Nis Alstrup, centerchef og speciallæge i kirurgi.

Sterilisationerne er ingen økonomisk guldgrube, men de markerer ifølge Nis Alstrup, at privathospitalerne er konkurrencedygtige på prisen.

-Det er ikke noget, vi bliver fede af. Men der har været så meget snak om overbetaling, og her kan vi vise, at vi ligger 40 procent under det offentlige. Vi håber, at det på længere sigt kan trække noget mere med sig, siger Nis Alstrup.

/ritzau/

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord