Hjælp til børn og unge: Psykiatrien i Nordjylland styrkes med 12 millioner kroner

Der er flere penge på vej til at øge behandlingskapaciteten i den ambulante børne- og ungdomspsykiatri.

Region Nordjylland har oplevet, at flere og flere børn og unge bliver henvist til psykiatrisk behandling, og det har presset psykiatrien. Derfor er der afsat fem millioner kroner ekstra til at øge kapaciteten i den ambulante behandling i 2020, ligesom der også er afsat penge til en ekstra praktiserende læge i børne- og ungdomspsykiatri.

Udover de ekstra penge til børn og unge, er der også sat penge af til en styrket behandling af de sværest psykisk syge. I alt er der sat 12 millioner kroner ekstra af til området i regionens budgetforlig for 2020.

Formanden for Psykiatriudvalget, Jette Ramskov, er tilfreds med, at psykiatriområdet bliver styrket i 2020.

- Det er glædeligt, at der er prioritereret penge til børne- og ungdomspsykiatrien. Den øgede speciallægekapacitet og et tættere samarbejde med behandlingspsykiatrien vil bidrage positivt til at lette adgangen til behandling for børn og unge i Nordjylland, siger Jette Ramskov i en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Fleksibel behandling

Jette Ramskov fremhæver også, at der blandt andet er sat fem millioner kroner af til at styrke den ambulante behandling af de sværest psykisk syge patienter som eksempelvis skizofreni. Her er Psykiatrien i gang med at indføre en ny behandlingsmodel, F-ACT (Flexible Assertive Community Treatment), hvor patienten bliver tilbudt intensiv behandling i dårlige perioder, mens den nedjusteres tilpasset til individuelle behov, når patienten har det bedre.

- Vi har et behov for at styrke vores indsats over for de borgere, der er allerhårdest ramt af svær psykisk sygdom. Her er den nye model enormt spændende, fordi den giver fleksible muligheder for hurtigt at gøre en indsats for netop disse patienter, når behovet opstår, siger Jette Ramskov.

Omkring 1.400 patienter ser ud til at få gavn af de tværfaglige F-ACT-teams, der fra 1. november 2019 gradvist bliver udrullet i Psykiatrien. Pengene i budgetforliget skal gå til at ansætte fagpersonale samt mentorer med brugerbaggrund.

Sådan styrkes psykiatrien

- Midler til implementering af F-ACT: Fem millioner kroner.

 

- Midler til at øge behandlingskapaciteten i børne- og ungdomspsykiatrien: Fem millioner kroner.

 

- Udbredelse af liaison somatik til resten af regionen (en samarbejdsform på tværs af psykiatri og somatik, hvor somatisk personale tager hånd om fysiske symptomer og sygdomme hos de indlagte patienter i psykiatrien): En million kroner.

 

- En ny privatpraktiserende speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri: En million kroner.

 

Kilde: Region Nordjylland

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland