PULS: Sådan undgår du springerknæ

Fysioterapeut Lærke Lollesgaard: Forebyg skaden ved at lave squat-øvelser

Springerknæ er en typisk overbelastningsskade - kaldet patella tendinopati - i senen fra den store lårmuskel (m. quadriceps femoris), der hæfter lige under knæskallen. Den opstår ofte i sportsgrene med løb, hop, landing og tung styrketræning af lårmusklen.

Smerterne er typisk murrende under knæskallen, der forværres ved den udløsende aktivitet. Skaden opstår, fordi senen udsættes for større krav og belastning, end den har kapacitet og styrke til.

Den bedste måde at undgå springerknæ på er derfor at øge intensitet og længde af sine træningspas langsomt (max 5-10 % ugentligt) for at give muskler og sener muligheden for at følge med i styrke i takt med den øgede belastning.

For yderligere at forebygge et springerknæ kan man styrke sine lårmuskler og musklerne omkring benene generelt. En god øvelse er squat, hvor man med passende vægt på skuldrene (en rygsæk kan bruges) og med ret ryg og let spredte ben går ned i knæ og rejser sig igen (se video).

Øvelsen laves langsomt (fire sekunder ned, fire sekunder op) i tre sæt med 15 gentagelser hver gang - tre gange ugentligt. Vægten skal være så tung, at man ikke kan lave en gentagelse mere. Over tid kan vægten gradvist øges og antallet af gentagelser sættes ned, så man til sidst havner på seks gentagelser (uden at kunne tage en mere).


Seneste nyt

fra Nordjylland