Råd stemmer dørklokker: Udlændinge skal til stemmeurnerne

Det er sværere end som så at få indvandrere og flygtninge til at engagere sig i kommunalvalget og i sidste ende stemme den 21. november, oplever integrationsrådet i Aalborg Kommune.

Alt for få indvandrere og deres efterkommere benytter sig af retten til at stemme, når der er kommunal- og regionsrådsvalg. Det mener integrationsrådet i Aalborg Kommune, som nu for første gang stemmer dørklokker for at få flere til at møde op i valglokalerne på tirsdag.

Men det kan være svært at få de nye borgere i tale, må Mahtab Jalili-Trudslev, formand for integrationsrådet, sande.

quote Måske er de dovne. Måske har de ikke tid. Eller også sover de. Alle her ved, at de skal stemme.

Kamilia Alghandour, Aalborg

Mandag eftermiddag havde de bevæget sig ud på Fyrkildevej i Aalborg for at lede efter postkasser med udenlandsk klingende navne. Deres mission er at få flere nydanskere til at stemme og dermed gøre op med en meget lav stemmeprocent ved de seneste valg.

- Stemmeprocenten skal op. Folk skal forstå, at de har et ansvar ved valg, siger Mahtab Jalili-Trudslev.

Ved seneste kommunalvalg i Aalborg Kommune stemte 71,6 procent af vælgerne med dansk baggrund, mens kun godt 36 procent af borgerne med udenlandsk baggrund brugte deres stemmeret. 

- Jeg tror, det handler om, at folk ikke ved, at de kan og må stemme, eller hvordan de skal stemme. Og måske handler det også om, at man skal vide, at demokratiet i Danmark faktisk virker, forklarer Mahtab Jalili-Trudslev, der er forman for integrationsrådet.

På Fyrkildevej er det de færreste borgere, der åbner døren, når kvinderne ringer på. Og de fleste af dem, der rent faktisk gør, er godt klar over at der er valg. De vil stemme, og de forstår ikke, hvorfor der er mange af deres naboer, der ikke gør det samme.

En af dem, TV2 Nord talte med på Fyrkildevej, var Kamilia Alghandour, og hun havde følgende bud på den lave stemmeprocent blandt nydanskere.

Stemmeret til kommunalvalg:

Man behøver ikke være dansk statsborger for at stemme til kommunalvalg.
EU-borgere med fast bopæl i Danmark kan stemme, og borgere udenfor EU skal kun have boet tre år i landet, før de må deltage i valget.
Ved seneste kommunalvalg var det kun godt 36 procent af Aalborg Kommunes borgere med udenlandsk baggrund.

- Måske er de dovne. Måske har de ikke tid. Eller også sover de. Alle her ved, at de skal stemme. Der er overalt på Facebook. Vi skal vælge, siger Kamilia Alghandour.

Selv om der var begrænset held med stemmekampagnen mandag eftermiddag, fortsætter integrationsrådet turene rundt i Aalborg resten af ugen. 

- Jeg håber selvfølgelig, det gør en forskel. Men det kræver selvfølgelig, at vi kommer i kontakt med nogle mennesker. At de åbner dørene, og at vi kan tage en samtale og tage en dialog og fortælle, at der er valg, og fortælle om deres rettigheder. 

Alt for få invandrere eller efterkommere af invandrere benytter deres ret til at stemme, når der er valg til kommune og region. Det mener integrationsrådet i Aalborg Kommune, der derfor nu for første gang stemmer dørklokker for at få flere til at møde op i valglokalerne i næste uge. Men stemmekampagnen viser at det er ret svært at få de nye borgere i tale.

Seneste nyt

fra Nordjylland