Rådmand: Det er røveri ved højlys dag

Rådmand i Aalborg er rasende, efter regering med et snuptag har slået et hul i kommunekassen på 21 millioner. - Det er en mavepuster, siger han.

Hans Henrik Henriksen, der er rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, gløder af raseri.

Tidligere i dag offentliggjorde regeringen og Dansk Folkeparti, at de strammer reglerne for, hvor meget kommunerne må tjene, før de bliver skåret i bloktilskuddet fra staten. Regeringens argument er, at det ikke skal være en pengemaskine for kommunerne at opkræve betaling for parkering. 

Christiansborg-beslutningen vækker dog alt andet end begejstring i Aalborg, hvor der nu mangler 21 millioner kroner i kassen. 

- Det er røveri ved højlys dag! Og det kommer kun til at betyde, at P-afgiften kommer til at stige, eller også at der kommer yderligere serviceforringelser på næste års budget for 21 millioner kroner, siger rådmand Hans Henrik Henriksen. 

Alle kommuner og regioner i Danmark får et såkaldt bloktilskud fra staten. Kommunerne finansierer selv cirka 75 procent af sine udgifter med indtægterne fra kommuneskatten - de sidste 25 procent finansieres af bloktilskuddet.
I 2016 fik kommunerne i alt 800 millioner kroner ind i kommunekassen på salg af p-billetter og afgifter.

Fra 2019 skal de indtægter modregnes med 70 procent i bloktilskuddet, hvor det nu kun er 14 procent. Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille skal det nemlig ikke være en pengemaskine for kommunerne at opkræve betaling for parkering. Derfor skal en stor del af parkeringsindtægterne fremover modregnes i tilskuddet fra staten. 

Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune er rasende over regerings beslutning, der med ét laver et hus på 21 millioner i kommunekassen. \n
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune er rasende over regerings beslutning, der med ét laver et hus på 21 millioner i kommunekassen. \n
Foto: Aalborg Kommune

I Aalborg Kommune har man indtægter for omkring 30 millioner kroner i p-afgifter og 10 millioner kroner i bøder. Pengene bliver ifølge rådmanden brugt på vedligeholdelse af veje og cykelstier. 

- Vores sti er ren her i Aalborg, og vi har brugt pengene på trafikale forbedringer. Det her er ikke en ordentlig måde at drive politik på. De mangler indsigt i, hvordan vi driver kommunerne, siger rådmanden. 

Han står derfor klar med en invitation til politikerne på Christiansborg. 

- De må gerne komme til Aalborg og se, hvad vi bruger pengene til. Jeg skal nok lægge regnskabsbøgerne frem, siger Hans Henrik Henriksen. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland