Raske har også gavn af at spise fisk

Raske mænd, der spiser omega-3 fedtsyrer fra fisk, har nedsat risiko for at få en blodprop i hjertet. Det påviser læge Albert Marni Joensen i et ph.d.-projekt fra Aalborg Sygehus.

Det er kendt, at patienter med hjertesygdom har gavn af at spise fisk og omega-3 fedtsyrer, men viden om sammenhængen hos raske er mere sparsom. I ph.d.-projektet har Albert Marni Joensen fundet, at risikoen for at få en blodprop i hjertet hos raske mænd, der spiser meget fisk, er nedsat med op til 50 %. Kun få kvinder i undersøgelsen fik en blodprop, og resultaterne er derfor ikke så entydige.

- Resultaterne underbygger kostrådet om, at det er sundt at spise (fed) fisk mindst to gange om ugen og kan forhåbentlig være med til at forebygge blodprop hos nogle af de ca. 15.000 danskere, som hvert år oplever at få en blodprop i hjertet, siger Albert Marni Joensen.

Undersøgelsen omfattede 57.000 personer, der blev fulgt i otte år. Oplysninger om indtaget af omega 3 fedtsyrer er opnået ved at undersøge fedt fra deltagerne. Denne metode anses for at være mere sikker og følsom end dem, man har anvendt tidligere.

Flere nyheder fra TV2 Nord