Rebild-chef opfordrer staten til at komme på besøg hos kommunen

Samarbejdet mellem kommunerne og styrelsen, der sidder med de tunge arbejdsskader, er væk. Og derfor eksploderer ventetiden. Det mener arbejdsmarkedschefen i Rebild Kommune. Hun opfordrer staten til at komme noget mere ud til kommunerne for at gøre sagsbehandlingstiderne kortere.

TV2Nord fortalte i går, hvordan en murermester i Nørager har ventet i fire år på at få sin arbejdsskade afsluttet i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Når vi kommer til maj, er det fire år siden, at jeg faldt ned gennem et tag og brækkede ryggen tre steder, siger murermesteren, Henrik Jensen, der i dag har voldsomme mén og smerter efter skaden.

Nu kan han så gå i gang med at få afsluttet sin sag i kommunen. Jobchefen i Rebild Kommune kan sagtens forstå den frustrerede borger

-Det er problematisk med så lange ventetider, som man har i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, siger Susanne Nielsen, Arbejdsmarkedschef i Rebild Kommune.

Hun kritiserer, at staten for nogle år siden sparede et særligt tiltag væk, det såkaldte Fastholdelsescentret, som gik ud på at få løst de enkelte skadesager så hurtigt som muligt.

- Her havde styrelsen nogle udvalgte medarbejdere fra deres hold, som rejste rundt i landet. Og så kunne vi fysisk sætte os ned omkring samme bord ude hos den enkelte borger og få lavet nogle afgørelser, så folk kunne komme videre med deres liv. Den model vil vi meget gerne have genindført, siger Susanne Nielsen.

 

Som det er nu har kommunerne ifølge jobchefen svært ved at komme videre med de enkelte sager, så længe man går og venter på en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring - det tidligere Arbejdsskadestyrelsen.

- Det er grotesk, at man skal vente både tre og fire år på en afgørelse i sager, hvor der faktisk er mulighed for at give folk en tidligere afklaring, siger Susanne Nielsen.

Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring erkender man, at ventetiden er lang, men fastholder samtidig, at en gennemsnitlig ventetid på 32 måneder for de tunge arbejdsskadesager er udtryk for, at det er den tid, det har taget at afvikle gamle, ophobede sager.

- Nu falder sagsbehandlingstiden, så vi allerede i 2019 vil nå ned på 20 - 22 måneder. I dag har vi allerede så meget styr på vores drift, at en sag, der bliver anmeldt nu, også kun vil tage 20 - 22 måneder, siger Anne Katrine Axelsson, direktør i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Arbejdsmarkedschefen i Rebild Kommune vil allerhelst have genindført den gamle ordning.

- Jeg vil gerne opfordre til, at man fra styrelsens side igen tager den her taskforce op. Det var en god indsats, som gav et sammenhængende forløb for borgeren. Det synes jeg er vigtig, siger Susanne Nielsen.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings direktør, Anne Kristine Axelsson, kan ikke tage opfordringen op, men sender beslutningen videre til politikerne.

- Hvis politikerne beslutter sig for, at vi igen skal have den opgave, så administrerer vi den igen. Vi synes, det er vigtigt at have tæt samarbejde med kommunerne i den her type sager, siger direktøren.

Fastholdelsescentret under det tidligere Arbejdsskadestyrelsen varede i syv år og blev nedlagt i 2014.


Seneste nyt

fra Nordjylland