Reform dyr for Nordjylland

28:30

Udligningsreformen bliver dyr for de nordjyske kommuner, hvis beregninger fra Hjørring Kommune holder stik. Foto: Christell Maria Iversen

1 af 2

Ifølge Hjørring Kommunes beregninger taber næsten alle nordjyske kommuner stort på udligningsreformen, som ellers skulle have rettet op på kommunernes økonomi.

Hjørring Kommune har regnet på udligningsreformens konsekvenser for de nordjyske kommuner. Fem nordjyske kommuner skulle oprindeligt have vundet på udligningsreformen, nemlig Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Rebild og Vesthimmerlands Kommuner. Men Ifølge beregningerne betyder udligningsreformen underskud overalt i Nordjylland. Med undtagelse af én kommune, nemlig Rebild, taber alle nordjyske kommuner på reformen.

Vesthimmerlands Kommune skulle for eksempel have haft 10 millioner i tilskud, men nu mister kommunen ifølge beregningerne i stedet penge. De nye beregninger vækker stor bekymring hos kommunens borgmester:

- De her oplysninger bekymrer mig rigtig meget. Vi har fået en udmelding, og nu tyder de her beregninger på, at det måske er stik modsat. Det er ikke ordentligt, og det skal vi selvfølgelig have undersøgt med det samme, siger Knud Kristensen (K).

Hjørring Kommune har regnet sig frem til, at de selv taber 70 millioner kroner på udligningsreformen, til trods for at de var blevet lovet et tilskud på knap 15 millioner kroner.

Udligningsreformen kaldes for Robin Hood-aftalen, fordi den har til formål at flytte penge fra landets rigeste kommuner til de fattigste kommuner.

Ifølge borgmester Knud Kristensen går Vesthimmerlands Kommune allerede mandag i gang med at regne på udligningsreformens betydning for deres økonomi. I Hjørring Kommune er byrådet indkaldt til ekstraordinært møde onsdag på baggrund af de nye beregninger.

Flere nyheder fra TV2 Nord