Regeringen klar med en hjælpende hånd til tørkeramt landbrug

Det ekstraordinært tørre vejr betyder, at et flertal i Folketinget imødekommer ønsker fra dansk landbrug for at lette tørkens konsekvenser. Økologer får bl.a. midlertidig mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status

Ikke siden midten af 1970'erne har Danmark oplevet så tør en sommer som i år. For de danske landmænd betyder det, at mange afgrøder står og visner på markerne, fordi de ikke får vand nok, og økologiske landmænd døjer allerede nu med at skaffe foder til deres køer. I sidste ende kan det betyde store økonomiske problemer for dansk landbrug.

Men nu er regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet klar med hjælp til de danske landmænd i form af lempelse af visse krav. 

- Landbruget står i en meget vanskelig situation. Derfor har jeg sammen med regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet drøftet forslagene fra landbruget på Miljø- og Fødevareministeriets område. Vi er enige om følge udviklingen tæt den kommende tid og allerede nu sætte ting i værk, som for eksempel kan hjælpe med til at skaffe foder til dyrene. Vi er ikke herrer over vejr og vind, men vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Tiltag skal hjælpe her og nu

En særlig udfordring som følge af tørken er at skaffe foder nok til dyr i det danske landbrug. Det omfatter særligt økologiske dyr, hvor markedet for grovfoder er begrænset, og hvor der gælder et krav om, at 60 procent af foderet skal være grovfoder. 

Derfor vil Jakob Ellemann-Jensen sammen med partierne blandt andet sikre, at økologer midlertidigt kan sænke grovfoderandelen til 50 procent uden at miste deres økologiske status.

- Vi står i en ekstrem situation, og vi skal være fleksible, hvor det giver mening. Vi kan ikke afbøde alle konsekvenserne, men vi kan sørge for, at man i en periode kan sænke grovfoderandelen til 50 procent, og at man kan bruge græs fra brakmarker til foder, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringen følger udviklingen 

Der er endnu ikke overblik over tørkens fulde konsekvenser for landbruget, men regeringen følger området tæt. Etablering af efterafgrøder kan for eksempel vise sig at være meget vanskeligt, hvis det tørre vejr fortsætter. Regeringen vil derfor løbende vurdere behovet for yderligere tiltag afhængigt af udviklingen. 

- Dansk landbrug er hårdt presset, og jeg synes, at vi skal hjælpe, hvor vi kan. Jeg er glad for, at vi kan give en hjælpende hånd, og hvis der er behov for at se på yderligere tiltag, så er jeg også villig til at kigge på det, siger landbrugsordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech.

Tidligere i juli anbefalede Landbrug & Fødevarer at give det danske landbrug en økonomisk håndsrækning i form af tidligere udbetalt landbrugsstøtte og udskydelse af jordskatten for at undgå for mange konkurser som følge af tørken.

Disse anbefalinger har regeringen endnu ikke taget stilling, men Miljø- og Fødevareministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at man løbende vil følge udviklingen i landbruget under tørken. 


Seneste nyt

fra Nordjylland