Regeringen udsætter NOx-afgiften

Staten skulle fra nytår have hentet 300 millioner fra ny afgift på luftforurening. Nu udsættes NOx-afgiften, hvilket blandt andet giver tid til at få et nyt bundfradrag for Aalborg Portland på plads.

Regeringen vender nu rundt og udsætter foreløbig den udskældte stigning på afgiften på luftforurening (NOx) med et halvt år.
 
Ifølge finansloven for næste år skulle afgiften på luftforurening ellers stige fra 5 til 25 kroner den 1. januar 2012.
 
Men skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har valgt at lytte til kritikken af forslaget fra erhvervslivet.
 
- Vi har lyttet til erhvervslivets bekymringer, og derfor giver vi nu de berørte erhverv mulighed for at forberede sig bedre på afgiften.
 
- Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi fastholder stigningen i afgiften, fordi vi ikke vil gå på kompromis med, at den luft, vi alle sammen indånder, skal blive renere, siger Thor Möger Pedersen.
 
Udsættelsen mindsker den forventede indtægt fra NOx-afgiften i 2012 med knap 300 millioner kroner, men berør ikke det varige provenu af den øgede afgift, som er vurderet til at være 505 millioner kroner.
 
Udgiften finansieres af en højere indtægt det første år end oprindeligt forventet fra nedsættelsen af loftet over fradrag for indskud på ratepensioner med videre.
 
- Udsættelsen er en håndsrækning til de virksomheder, der har været bekymrede for, om de havde tid nok til at forberede sig på en højere afgift. Det har regeringen lyttet nøje til, og det er derfor, at vi nu udsætter afgiften med et halvt år, siger skatteministeren.
 
Den senere ikrafttrædelse vil gælde alle, der berøres af NOx-afgiften, herunder Aalborg Portland.
 
- I forhold til Aalborg Portland giver udsættelsen mulighed for, at vi nu kan tage sagen op i EU og forhåbentligt nå at få et nyt bundfradrag på plads, der tager yderligere hensyn til de ønsker, som virksomheden har rejst, siger Thor Möger Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland