Regeringsforslag vil lukke købmænd

De små købmænd på landet har længe været truet af lukning, men nu vil regeringen hjælpe ved at lempe planloven i udvalgte kommuner. Kritikkerne frygter dog at forslaget vil virke lige modsat.

For 6 år siden overtog Jan Jæger købmandsbutikken i Øster Brønderslev, og det går godt. Men nu frygter han at regeringens nye plan vil spænde ben for ham.

- Det kan betyde, at der lige pludselig kan komme et supermarked i den her by, siger købmand Jan Jæger fra Øster Brønderslev til TV2/NORD.

Lovforslaget er en del af regeringens udkantsudspil "Danmark i balance", og ifølge forslaget skal det være lettere at åbne nye butikker i de 29 kommuner, som ifølge regeringens er en del af udkants Danmark.
 
- Vi har brug for at få skabt noget udvikling og vækst i vores land, og der er nogle kommuner der er i en situation der gør, at de skal have nogle bedre muligheder for at skabe udvikling, siger folketingsmedlem fra Venstre, Birgitte Josefsen til TV2/NORD.

De samvirkende købmænd mener dog at forslaget vil virke lige modsat.

- Der er ingen tvivl om, at lovforslaget det vil betyde, at mange mindre købmænd og brugser kommer til at lukke i de kommende år. I stedet for at have en fintmasket butiksstruktur, så får vi i stedet for discountbutikker ved indfaldsvejene til de mellemstore byer. Det må vi advare stærkt imod, siger adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner til TV2/NORD.

Jan Jægers havde hellere set at regeringen havde lavet en pulje, som de små købmænd kunne låne fra. Hans butik går nemlig så godt at han gerne vil udvide, men det kan han ikke låne til. Derfor har han nu spurgt kunderne om de vil købe anparter i en ombygning af butikken, og det vil de godt.

- Det bliver nok den vej jeg går, når de nu har meldt så positivt tilbage. Så siger de jo: "det er bare at køre lods. Det er en god ide" siger Jan Jæger.

Regeringens forslag er i høring indtil søndag.


Seneste nyt

fra Nordjylland