550 tons forurenet jord på tre grunde skal væk

Tre haver i Frederikshavn, Elling og Skagen er så kraftige, at Region Nordjylland skal rense dem.

I starten af juni begynder Region Nordjylland oprensningen af tre grunde, som er så forurende, at jorden skal væk. 

På ejendommen i Elling er der i dag en bolig med et mindre elværk, der drives af vandkraft fra Elling Å. For mange år siden havde man desuden store olietanke og et helt rum fyldt med batterier, som bestod af glasbeholdere med syre og blyplader.

Efterhånden blev blyet opløst af syren, og batterierne skulle fornyes. Den brugte blyholdige syre er blevet bortskaffet – nogle gange ved simpelthen at hælde det direkte ud på jorden.

Derfor findes der på en del elværker kraftig blyforurening i jorden. Dette er også tilfældet på grunden i Elling, hvor der tillige er en kraftig olieforurening. Den største del af olieforureningen ligger dog så dybt, at det ikke er nødvendigt at fjerne den. 

På de to ejendomme i Frederikshavn og Skagen har der frem til 1950’erne været tjæret fiskegarn. Tjæren fra tjæregryderne og tjæredryp fra garnene på tørrepladserne er trængt ned i jorden, og det har resulteret i en kraftig tjæreforurening af de øverste 50 cm jord.

På alle tre grunde fjerner Region Nordjylland den kraftig forurenede jord indtil 50 cm´s dybde på ubefæstede arealer. Der fjernes således ikke forurenet jord i større dybder eller under flisebelagte indkørsler eller terrasser.

På den måde fjernes den risiko, som forureningen udgør, også selvom der efterlades en restforurening. Arbejdet skal udføres i løbet af juni måned.

I 2017 forventer Region Nordjylland desuden at afgrave forurenet jord på yderligere 25 grunde under værditabsordningen for boligejere.

På grunden i Elling skal 165 tons tjæreforurenet jord afgrafes, i Elling skal160 tons væk, mens der i Skagen skal 230 tons tjæreforurenet jord afgraves. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland