Region Nordjylland vil tiltrække læger med nye uddannelsesforløb

Region Nordjylland søger om lov til at sætte et pilotforsøg i gang, der skal få læger under uddannelse til speciallæge til at blive boende i regionen.

Lægemanglen i Nordjylland får Region Nordjylland til at søsætte et nyt projekt, der skal gøre det nemmere for læger under uddannelse at færdiggøre sig og blive boende samme sted under uddannelsesforløbet. 

For geografien har stor betydning, når læger under uddannelse til speciallæge skal vælge deres uddannelsessteder, og ofte må læger i deres op til 10 år lange uddannelsesforløb bosætte sig i mange forskellige byer rundt om i landet for at blive speciallæge. Det udfordrer familielivet.

Derfor søger Region Nordjylland nu ministeriet om at få lov til at tilbyde uddannelseslæger et sammenhængende uddannelsesforløb, så de kan bosætte sig i Region Nordjylland i alle årene og tage deres kliniske basisuddannelse, introduktions- og hoveduddannelsen i regionen som et samlet forløb.

Nye løsninger på gammelt problem

Dermed er man som yngre læge garanteret et samlet uddannelsesforløb i Nordjylland og kan blive boende samme sted. Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse. 

- Det er klart, at geografi og arbejdsplads betyder meget for læger under uddannelse, for det er ofte i disse år, de slår sig ned og stifter familie. Derfor ønsker vi at tilbyde lægerne dette nye tiltag, siger koncerndirektør Anne Bukh. 

 
 
Foto: Lene Pedersen, Aalborg Universitetshospital

Ansøgningen til Sundheds- og Ældreministeriet hænger sammen med, at Region Nordjylland arbejder aktivt med at skabe fleksible og individuelle ansættelsesforhold, der afspejler medarbejdernes individuelle ønsker, behov og livssituation.

Nye typer af lægestillinger, øget fleksibilitet i forhold til hvor og hvordan læger arbejder, er nogle af de mange initiativer, der er taget til at fastholde og rekruttere læger i Nordjylland.

Regeringens Lægedækningsudvalg har givet mulighed for, at regionerne kan nytænke løsninger inden for lægedækning. Det er med den baggrund, Region Nordjylland søger om dispensation til at etablere det femårige pilotforsøg med sammenhængende uddannelsesforløb. 

Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital er en af de afdelinger, hvor de akut indlagte patienter er meget tilfredse. Her er det fra Stråleterapien.
Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital er en af de afdelinger, hvor de akut indlagte patienter er meget tilfredse. Her er det fra Stråleterapien.
Foto: Kommunikation, Aalborg Universitetshospital.

Region Nordjylland ansøger i første omgang om at afprøve tiltaget indenfor almen medicin (praktiserende læge), psykiatri og kirurgi.

- Vi tror på, at kombinationen af fleksible rammer og sammenhængende uddannelsesforløb vil have positiv effekt på rekrutteringen af læger i vores lægedækningstruede geografier og specialer, siger koncerndirektør Anne Bukh.

Ansøgningen til ministeriet er udarbejdet i samarbejde med Yngre Læger og er godkendt i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Nord.

Region Nordjylland vil løbende evaluere pilotforsøget. 

 
 
Foto: Henning Bagger, Scanpix

Seneste nyt

fra Nordjylland