Når psykisk syge dræber: Regionen er klar med akut psykologhjælp

Der skal være hjælp til pårørende til psykisk syge i forbindelse med tragiske hændelser. Det slår psykiatriudvalget i Region Nordjylland nu endeligt fast - og er klar med konkrete bud på hvad der skal ske.

Psykiatriudvalget i Region Nordjylland er blevet enig om at sikre bedre hjælp til pårørende til psykisk syge, der har begået drab.

Helt konkret byder det, at politiet tager kontakt til akutberedskabet hos psykiatrien, når de rykker ud til et drab, begået af en psykisk syg. En psykolog tager herefter stilling til, om de pårørende skal have akut hjælp og guider dem videre i systemet.

- Hvis proceduren bliver, som det er blevet beskrevet, så er jeg ganske godt tilfreds med det. Jeg tror, at vi kan love folk, at de kan få den hjælp, de har brug for, siger Lene Linnemann (SF), der er medlem af Region Nordjyllands psykiatriudvalg. 

TV2 Nord har i flere indslag beskrevet, at der de seneste år er begået 14 drab af psykisk syge i Nordjylland alene inden for en periode på fem år. Drab, hvor de efterladte føler sig ladt i stikken og uden hjælp fra myndighederne. Det er udtalelser, der er kommet frem på TV2 Nord fra flere af de efterladte. 

- Proceduren her er noget, vi har aftalt på baggrund af de her tragiske hændelser, der har været tidligere, hvor de pårørende har følt sig ladt i stikken og manglet hjælp og støtte til at komme videre. Det tog vi op i psykiatriudvalget, og der var fuld opbakning til, at vi skulle bede psykiatriledelsen om at lave en fast procedure og lave nogle regler for, hvordan vi håndterer sådan nogle sager, siger Lene Linnemann. 

Er det her nok til at løse problemet?

- Det tror jeg, det er, for det er næsten altid politiet, der er ude som de første. Når de altid kan få fat i beredskabet i psykiatrien, så tror jeg ikke, det går galt længere, for nu ved alle, hvem der gør hvad. De pårørende kan ikke risikere, at der ikke kommer nogen ud til dem, siger Lene Linnemann (SF).

Psykiatriledelsen skal nu fremlægge sin redegørelse for hele regionsrådet på tirsdag.


Seneste nyt

fra Nordjylland