Regioner og gymnasier vil begrænse optag på store gymnasier

Landets mindre gymnasier skal sikres, og derfor er der nu forslag om større regulering af, hvor de unge skal gå i skole.

Danske Regioner og Danske Gymnasier er gået sammen om en række forslag, der skal sikre landets mindste gymnasiers et ordentligt optag. Helt konkret foreslår de mere regulering af elevoptaget, så flere unge ender på de mindre oplandsgymnasier i stedet for de større by-gymnasier.

Matilde Mølgaard Sørensen fra Vrås gymnasievalg stod mellem Hjørring og Brønderslev. Til sommer bliver hun student fra det mindste af dem.

-Brønderslev var bare bedre – det er lidt mindre, siger Matilde Mølgaard Sørensen.

 

For at sikre, at der også fremover er dimittender fra landets mindre gymnasier, skal de unge ikke længere vide sig sikre på at få deres førsteprioritet opfyldt.

-Det handler om at få fyldt gymnasierne tilstrækkeligt op, så man har en rimelig klassestørrelse og et rimeligt udbud af studieretninger, siger rektor på Brønderslev Gymnasium Per Knudsen.

Ikke frit gymnasievalg

Fremover skal det ifølge Danske Gymnasier og Danske Regioner være nemmere for dem at bestemme, hvilke gymnasier de studerende skal gå på.

Det er dels en strømning mod byerne, men især små ungdomsårgange, der presser optaget på de mindre gymnasier.

Hvordan vil du have det med at modtage elever, der er blevet tvunget til Brønderslev?

-Nu synes jeg, at du stiller det lidt firkantet op. Jeg vil have det fint med at få flyttet elever hertil, og i og med, at det fremover bliver en naturlig ting, så kan det sagtens fungere, siger Per Knudsen.

På Hasseris Gymnasium ser de noget anderledes på forslaget om mere kapacitetsstyring. Her mener rektor, at det i et land med frit skolevalg er forkert at tvinge elever ind i gymnasieklasser, de ikke selv har ønsket.

-Nogle af de elever, der kommer længere væk fra, som gerne vil gå her, det er fordi, de har set nogle af de værdier, som er vigtige for dem, og som passer med os, og det kan godt være, de ikke kan få dem indfriet på samme måde, hvor de kommer fra, siger rektor Ole Droob.

Der er omkring 800 elever på Hasseris Gymnasium, mens der på Brønderslev er omkring 425 elever.


Seneste nyt

fra Nordjylland