Regioner vil have fælles hjerteløber-ordning

Hvert minut tæller, når en borger bliver ramt af et hjertestop. Derfor spiller frivillige en vigtig rolle.

Danske Regioner vil nu arbejde for én, samlet national hjerteløberordning, men i Nordjylland mener de eksisterende frivillige ordninger, at det er vigtigt at holde fast i nærheden.

En af dem, der selv har haft glæde af en velfungerende, lokal hjertestarterordning er 73-årige Erling Johansen fra Sindal. Første melding lød på et hjertestop, da Erling Johansens kone i august sidste år ringede 112. Første hjælpere på stedet var frivillige fra den lokale ordning SMS Hjertestart.

- Det er først i det øjeblik, man får brug for dem, at man føler taknemmeligheden over, at de vil bruge deres tid på at hjælpe vi andre. Tilliden er der lige fra døren går op, for man kender dem fra andre sammenhænge, siger Erling Johansen.

quote Tilliden er der lige fra døren går op, for man kender dem fra andre sammenhænge.

Erling Johansen, Sindal

I Sindal tager det i gennemsnit næsten 11 minutter for ambulancen at nå frem, så især for Erlings kone var det en stor hjælp, at det var lokale, velkendte ansigter, der kom til undsætning. Netop den lokale forankring er vigtigt, mener tovholder i SMS Hjertestart Sindal Thomas Nørgaard Boelt.

- Min påstand er, at jo mere man kender hinanden, og jo mere man kan det stof, man skal ud til, jo bedre et stykke arbejde kan vi også lave ude ved patienten, siger Thomas Nørgaard Boelt.

Han er derfor skeptisk ved Danske Regioners anbefaling af, at lade TrygFondens frivillige hjerteløbere være landets foretrukne ordning af frivillige hjælpere.

- Vi ved ikke, hvor dækningen er. Det ved vi med SMS Hjerterstarter – der har vi nogle fokusområder, der kan vi sige, her mangler vi, her kan vi sætte noget ind. Det ved vi ikke på den anden måde, siger Thomas Nørgaard Boelt.

Stor forskel på større og mindre byer
Region Nordjylland lægger i sit budgetforlig op til også at begynde at bruge TrygFondens Hjerteløbere. Men ifølge regionsrådsformand Ulla Astman skal hjerteløberne ikke være en erstatning for de nuværende ordninger, men et supplement.

- Mange af de ordninger, vi har er ude i tyndt befolkede områder, det er lokalområder, hvor man i en fasttømret flok har stillet sig til rådighed for at hjælpe. Vi ser ikke helt det samme inde i de større byer, men vil også dér gerne kunne tilbyde ekstra hurtig hjælp, fordi vi ved, det er de første minutter, der er afgørende, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).  

I Region Nordjylland er der 71 frivillige grupper, som står klar til at assistere alarmcentralen.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland