Regionrådsmedlem: Nordjylland skal have akuthelikopter i Sindal før sommeren

Erik Høgh-Sørensen (DF) kan ikke finde den gode grund til at vente med en ekstra akuthelikopter i Nordjylland. Nu bakkes han op af lokale virksomheder.

Nordjyderne skal have deres egen akuthelikopter. Den skal stå i Sindal. Og det skal ske inden sommeren. Så håndfast lyder det fra regionsrådsmedlem, Erik Høgh-Sørensen fra Dansk Folkeparti.

En af landsdelens virksomheder i sværvægtsklassen sender nu også et opråb til regionen. Karstensens Skibsværft i Skagen har fået nok efter en episode, hvor det tog 37 minutter at få hjælp.

- Vi har et aktuelt eksempel med en medarbejder, der fik et epileptisk anfald. Det er ubehageligt for alle parter at stå i så lang tid i uvished og ikke rigtig vide, hvad der sker, siger Diddan Karstensen, direktionssekretær, Karstensens Skibsværft. 

Værftets ledelse har nu skrevet et opråb til samtlige nordjyske regionsrådsmedlemmer.

- Det kunne være endt fatalt. Det er da klart – hvis vi ikke havde været heldige, så der skete noget alvorligt med varige mén, siger Diddan Karstensen.

Ifølge regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen halter Nordjylland langt bagefter resten af landet, når det gælder om at få hurtig hjælp.

- Vi er meget dårligere dækket. Det er en kendsgerning. Jeg vil nødig have det sådan, at man står og spørger sig selv, om en alvorlig ulykke kunne være undgået – om en redningshelikopter kunne have gjort forskellen. Det skal altså være sådan, at alle danskere står lige, når uheldet er ude og man ringer 112. Så kort kan det siges, siger Erik Høgh-Sørensen. 

Karstensen Skibsværft har 625 medarbejdere og 800, når der er spidsbelastning.

- Vi er så heldige her i Skagen at have en akutbil i sommermånederne, men det er for lidt. Vi synes også, der skal være en akutbil hele året rundt. Vi kan selvfølgelig også være bekymrede for, at uvisheden om beredskabet på et tidspunkt kan gøre det svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det er vigtigt for os, at vores medarbejdere kan gå på arbejde her, føle sig trygge og ikke skal tænke på. hvor lang tid, der går, hvis helbredet skulle svigte eller der skulle ske et uheld, siger Diddan Karstensen.

For nylig blev der afsat 45 millioner kroner på finansloven til en akuthelikopter i Nordjylland. Og det skal gå stærkt med at få hul på den post, mener Erik Høgh-Sørensen.

- Det er i samspil med en helikopter, at vi har et ordentligt beredskab. En akutbil vil aldrig kunne løse et hjertetilfælde på Læsø eller i Skagen, hvis den eneste vej til Skagen er blokeret, siger Erik Høgh-Sørensen.

En løsning kan være klar allerede inden sommeren. Ifølge Erik Høgh-Sørensen står et helikopterfirma parat, og Sindal Lufthavn er oplagt, fordi indretningen og alle miljøundersøgelser er på plads.

- Alt er klar til at rykke ind nu og her, og vi sparer oven i købet skatteyderne for 10 millioner kroner i forhold til hvis den placeres et helt andet sted på en bar mark. Så det her er en win win win-situation sådan som vi ser det, siger Erik Høgh-Sørensen.

Flere overlæger har på det seneste i debatindlæg afvist en ekstra akuthelikopter i Nordjylland og i stedet foreslået akutbiler.

- Jeg bemærker mig. at en del af dem sidder i København, og jeg tror ikke de har blik for, at her i Nordjylland er ti procent ikke dækket ordentligt ind. Der kommer en helikopter, mens hvis der sker en ulykke i Skagen, så tager det 40 minutter for helikopteren i Skive at nå derop. Det er meget lang ventetid.

På Karstensens Skibsværft beder man om, at regionen overholder deres egne mål om en responstid på ni til 11 minutter. 

- Vi synes ikke, det er en passende responstid at skulle vente 37 min på at få en ambulance herop til virksomheden eller til Skagen i det hele taget, siger Diddan Karstensen.

Den 24. april skal Regionsrådet i Nordjylland igen drøfte og måske også tage endelig stilling til, om nordjyderne længst mod nord nu også får en akuthelikopter. 


Seneste nyt

fra Nordjylland