Regn betyder arbejdsulykker i landbruget

Det er høsttid, hvor lange arbejdsdage kan betyde stress og nedsat koncentrationsevne. Og nu lægger den regnfulde sommer yderligere tidspres på de danske landmænd

127 millimeter. Så meget regn er der faldet i juli måned. I de her augustdage er vejret så endeligt blevet tørt, hvorfor mange landmænd netop nu i gang med årets høst.

Men det store tidspres betyder mange arbejdsulykker, der kan risikere at koste landmanden mere end bare penge, når han under stress håndterer sine store maskiner.

- Når temperamentet koger, og trykket stiger, vokser risikoen for farlige fejl. Man mister lettere overblikket og begynder pludselig at foretage sig ting, man aldrig ville have gjort uden tidspres, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Han har gennem tiden været vidne til mange landmænd, som har fået klemt eller skåret flere fingre af på landbrugsmaskinernes kæder og knive, og kan nikke genkendende til de farlige situationer.

- Det kan hurtigt gå galt i høsttravlheden, og det gælder om at kende sig selv og sine grænser samt være opmærksom på de farlige situationer. Et øjebliks uopmærksomhed kan desværre let komme til at give en skade, man skal leve med resten af livet, fortæller agronomen.

Seks gange så mange ulykker
Statens Institut for Folkesundheds seneste undersøgelse viser, at antallet af skadestuebehandlede ulykker i landbruget over to år steg fra 2.952 ulykker i 2003 til 3.735 ulykker i 2005. Det er en stigning på 26,5 procent.

Oveni dette fastslår undersøgelser foretaget af Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, at stressede landmænd udsættes for seks gange så mange ulykker som ikke-stressede landmænd. Derfor er der god grund til at tænke sig godt om, især under tidspres.


Seneste nyt

fra Nordjylland