Regn truer badevandet

Ekstreme skybrud, som det, der har ramt København, vil der blive flere af i fremtiden, og det truer vores badestrande. Det har nu fået Hjørring vandselskab til at deltage i et projekt, som skal finde ud af, hvordan man i fremtiden forhindre at badevandet bliver ødelagt, når der falder alt for meget regn.

Kommunernes kloakselskaber i hele landet grubler i øjeblikket over, hvordan de skal håndtere de mange skybrud som kommer i fremtiden.

- Vi kan ikke lave kloaksystemer, der er så store, at de kan holde den mængde vand i sig, så derfor kommer det ud alle mulig andre steder, siger Jacob Andersen, produktionschef ved Hjørring Vandselskab A/S til TV2/NORD.

Heller ikke renseanlæggene kan følge med, når det regner så meget. Derfor er de nødt til at lede spildevandet urenset ud i havet, og det truer badevandskvaliteten og dermed de blå flag langs de nordjyske kyster. Men et nyt EU direktiv pålægger kommunerne at slå bakterierne ihjel i det urensede spildevand, inden det havner i havet.

Hvordan forsøger de lige nu at finde ud af i en container ved Nr. Lyngby Renseanlæg. Her afprøver de om det skal være UV lys, kemi eller strøm der dræber bakterierne.

- Der er nogle af de her tre teknologier, der fungerer optimalt på nogle områder, mens andre fungerer bedre på andre områder. Et af formålene med projektet det er at netop at vi får afdækket, hvor det er økonomisk mest effektivt at indsætte hvilken teknologi, siger ingeniør Mikael Møller fra ingeniørfirmaet Krüger til TV2/NORD.

Det blå flag bliver i dag givet på baggrund af vandmålinger fra det foregående år. Når badevandsdirektivet er trådt i kraft, og de nye metoder er taget i brug, vil flaget fortælle badegæsterne, hvordan badevandet er lige nu og her.

- Det kommer til at betyde, at badegæsterne på sigt vil kunne være meget, meget mere trygge. Så er et blåt flag virkelig et tegn på, at badevandskvaliteten er i orden, siger Jacob Andersen, produktionschef ved Hjørring Vandselskab A/S til TV2/NORD.

EU's nye badevandsdirektiv forventes at træde i kraft til næste forår.


Seneste nyt

fra Nordjylland