Rekordlav arbejdsløshed i Nordjylland: Sådan ser det ud i din kommune

De nordjyske kommuner sætter rekord i lav arbejdsløshed, men Dansk Erhverv advarer om, at mangelen på arbejdskraft kan gå ud over det økonomiske opsving.

Sjældent har arbejdsløsheden været så lav, som den er nu i de nordjyske kommuner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Rebild og Jammerbugt kommuner tegner sig for den laveste arbejdsløshed - her er den helt nede på 3,3 procent, hvilket er et pænt stykke under landsgennemsnittet på 4 procent.

Se i skemaet her, hvordan det ser ud i din kommune:

Kommune
Læsø6,243
Morsø3,6322
Rebild3,3478
Vesthimmerland4,1698
Mariagerfjord4,1792
Frederikshavn4,71246
Aalborg5,55564
Hjørring4,51330
Thisted3,4671
Brønderslev4,3702
Jammerbugt3,3569

Virksomheder mangler folk

Men selv om det umiddelbart kan ligne en positiv ting, at rekordmange nordjyder er i arbejde, er de første konsekvenser af den lave ledighed også ved at vise sig.

Især elektrikere og murere er der efterhånden mangel på, så håndværkere er nødt til at sige nej til opgaver, fordi de ikke har arbejdskraft nok til at møde efterspørgslen. Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er mangelen på kvalificeret arbejdskraft ved at nå et kritisk niveau. 

- Vi er ude i et jobhøjtryk i øjeblikket. Der har været fremgang i antallet af beskæftigede meget længe, men jeg tvivler desværre på, at det varer ved. Der er allerede brancher, som mangler arbejdskraft, og manglen på arbejdskraft ser ud til at stige. Det betyder, at der er en risiko for, at vi i stigende grad vil opleve udbredte flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet. Og kan virksomheder ikke få den arbejdskraft, de har brug for, ja, så kan det gå ud over opsvinget, siger Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Kommuner efterlyser håndværkere

Inden for bygge- og anlægsbranchen melder 30 procent om mangel på arbejdskraft. I servicebranchen er det 19 procent, mens 10 procent af industrivirksomhederne står med samme problem.

I Jammerbugt Kommune arbejder man på højtryk for at skaffe de nødvendige medarbejdere til virksomhederne ved at kontakte jobcentre i andre kommuner.

Desuden har man oprettet en elektronikklynge, hvor Jammerbugt Kommunes jobcentre er i dialog med firmaer for se, hvor der i fremtiden bliver behov for opkvalificering af ledige.


Seneste nyt

fra Nordjylland