Rekordlav ledighed: Virksomheder er desperate efter arbejdskraft

Ledigheden er rekordlav, og det skaber flaskehalsproblemer for flere virksomheder, især inden for byggebranchen, der ikke kan finde medarbejdere.

Hos Kongerslev el er ejer og el-installatør Henning Rytter nødt til selv tage med ud i marken, når der skal laves el-installationer. 

Elektrikervirksomheden har nemlig meget svært ved at finde elektrikere til at udfylde deres arbejdspladser.

- Som tingene er lige nu, kunne vi nemt ansætte to eller tre flere elektrikere, siger Henning Rytter. 

Manglen på arbejdskraft går udover Henning Rytters forretning, fordi han er nødt til at takke nej til flere opgaver. 

- Vi kommer til at miste kunder på sigt, fordi vi i fremtiden ikke har arbejdskraften til at tage os af opgaven. Det er svært at sige helt præcist, hvor meget det koster i omsætning, men der er tale om tusindvis af kroner, siger Henning Rytter. 

Problemet er størst i byggebranchen, men formand hos Dansk Industri i Vendsyssel, Richard Fynbo, forklarer, at også andre brancher er ramt.

- I første omgang er det nok de faglærte, og det er derfor byggebranchen klager, men det er efterhånden generelt helt fra ufaglært arbejdskraft til videregående uddannelser. Der mangler kvalificeret arbejdskraft på alle hylder, siger Richard Fynbo.

Himmerland starter tværkommunalt samarbejde

Rebild Kommune har sammen med Jammerbugt Kommune rekorden i lavest ledighed i Nordjylland. Her er ledigheden 3,3 procent.

I Rebild er man meget opmærksom på flaskehalsproblemerne, og derfor er kommunens medarbejdere opsøgende overfor ledige i forhold til at få dem opkvalificeret og sendt i arbejde. 

Kommunen har også et uofficielt samarbejde med de to andre himmerlandske kommuner, Vesthimmerland og Mariagerfjord, om at deles om de ledige.

Per 1. september vil man gøre det samarbejde officielt og få flere ledige sendt i arbejde, forklarer borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin (RV).

- Hvis man ser på det udefra, vil man opleve Himmerland som et samlet arbejdsmarked, både hvis man søger job, eller hvis man søger medarbejdere, siger Leon Sebbelin.

Henning Rytter har selv forsøgt at komme problemet til livs ved at ansætte 6 lærlinge, så han i alt har 11 elektrikere. 

Kan det ikke bare være, at i er dårlige til at rekruttere elektrikere i din virksomhed?

- Det kan godt være, men vi har snakket med vores fagforbund TEKNIQ og flere af vores kolleger, og de har alle det samme problem. Der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft i vores branche, siger Henning Rytter. 


Seneste nyt

fra Nordjylland