Trods beskyldninger om social dumping: Rengøringsfirma fortsætter i Rebild Kommune

Trods beskyldninger fra 3F om tvivlsomme arbejds- og miljøforhold hos medarbejderne hos KN Rengøring, har Rebild Kommune valgt at fortsætte samarbejdet med rengøringsfirmaet.

Rebild Kommune har valgt ikke at ophæve kontrakten med rengøringsfirmaet KN Rengøring trods massive beskyldninger fra 3F om haltende arbejds- og miljøforhold for rengøringsfirmaets medarbejdere. I stedet har kommunen givet KN Rengøring en advarsel.

quote I dag må vi sige, at det har vist sig klogt, at vi ikke har fulgt rådene fra Facebook, læserbreve med videre, hvor anbefalingen var, at vi skulle opsige kontrakten.

Leon Sebbelin, borgmester i Rebild Kommune.

- Vi har fundet en række fejl, som firmaet har fået en kort frist til at rette op, men der er ikke dokumenteret fejl, der giver grundlag for at ophæve kontrakten, siger kommunaldirektør i Rebild Kommune Jes Lunde.

I sidste uge valgte Varde Kommune at droppe samarbejdet med det nordjyske rengøringsfirma efter beskyldninger om social dumping. Det fik 3F Aalborg til at foretage kontrolbesøg hos KN Rengørings medarbejdere. Først på Skørping Skole og sidenhen på nogle medarbejderes bopæl i Brønderslev. 

Manglede angiveligt kontrakter og lønsedler

Ifølge 3F manglede der ved først kontrolbesøg korrekte brugsanvisninger på potentielt sundhedsskadelige rengøringsmidler, og ved andet kontrolbesøg kunne rumænske medarbejdere fra KN Rengøring ifølge 3F ikke fremvise kontrakter, lønsedler eller ID-kort. 

Derfor bad Rebild Kommune KN Rengøring om at fremlægge dokumentation for, at forholdene var i orden. Og på baggrund af den information har kommunen altså ikke fundet anledning til at droppe samarbejdet. 

- Det er for Rebild Kommune helt afgørende, at arbejdsforholdene er i orden, så vi ikke medvirker til social dumping. Vi har gennem undersøgelsen nu fået dokumenteret, at forholdene omkring løn og arbejds- og opholdstilladelser er i orden – bortset fra enkelte fejl, der skal rettes op indenfor en kort frist.

- Vi vil fortsat følge området tæt med uanmeldt kontrol – og vi vil naturligvis følge op, hvis der kommer nye oplysninger, siger Jes Lunde.

Borgmester: Klogt ikke at følge andres råd

Onsdag sagde borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin (RV), at man ville have fakta på bordet, inden man ville foretage sig noget. Det til trods for, at 3F mente at kunne dokumentere, at forholdene hos nogle KN Rengørings medarbejdere ikke var i orden. 

- Jeg har glædet mig til, at der kom fakta på bordet efter en uge, hvor mange har givet kommunen meget kontante råd. I dag må vi sige, at det har vist sig klogt, at vi ikke har fulgt rådene fra Facebook, læserbreve med videre, hvor anbefalingen var, at vi skulle opsige kontrakten, og at der var rigelig grundlag for det. Hvis vi havde fulgt de råd, så havde vi fået en erstatningssag på halsen, siger borgmester Leon Sebbelin og fortsætter:

- Jeg synes det er tilfredsstillende, at firmaet alt overvejende opfylder de krav, vi har stillet som værn mod social dumping, og vi vil selvfølgelig holde øje med, at de også får bragt de forhold i orden, hvor vi har givet dem en frist, slutter han.

3F: Vi har fået en kæmpe sejr

En stor del af virakken omkring KN Rengøring har været foranlediget af 3F, fordi de var med til at påpege de problematiske forhold. Og repræsentanter fra 3F Aalborg gik så langt som til at sige, at Rebild Kommune burde stoppe samarbejdet med rengøringsvirksomheden. 

Men selvom det ikke endte med en ophævelse af kontrakten, er 3F Aalborg alligevel godt tilfredse.

- Vi har fået en kæmpe sejr, fordi vi har fået belyst, at det ikke er lovligt. Vi har faktisk fra landets førende jurist indenfor udbudsret fået fastslået, at der er sanktioner, såfremt man ikke overholder Arbejds-miljøloven, siger Allan Busk, Formand hos 3F Aalborg. 

Men var det fair af 3F at kræve et afbrudt samarbejde?

- Ja, det var det. For på daværende tidspunkt var vi helt sikre på, at enhver jurist ville vurdere, at det her var nok. 

På trods af stor kritik har Rebild Kommune ikke fundet grund til at ophæve kontrakten med rengøringsfirmaet KM Rengøring.

Seneste nyt

fra Nordjylland