Kamp i kogekunst og servering: Restaurantelever jagter nordjysk hæder

I dag var der nordjyske mesterskaber for tjener- og kokkeelever, og her havde nysgerrige mulighed for at få et indblik i uddannelserne.

Der var i dag fuld koncentration i køkkenet hos Elisabeth Madsen og Cecilie Bunk Pedersen. Til dagligt er de kokkeelever hos Musikkens Spisehus og Ruths Hotel – men i dag stiller de sammen op i de nordjyske mesterskaber for kokke- og tjenerelever. Her dyster de mod seks andre par.

- Jeg ved, at der er mange steder, der går op i, at man har været til nogle konkurrencer. Det viser også, at man bruger en masse fritid på faget egentlig, siger Elisabeth Madsen.

Mens der kokkereres i køkkenet, venter nordjyske tjenerelever i kulissen. Heriblandt Per Poulsen Tougaard, der er tjenerelev hos Comwell Hvide Hus i Aaalborg. I tjenerkonkurrencen skal han være vært for syv spisende gæster.

- På programmet står jeg til at tage i mod dem om fire minutter. Det er vigtigt, at vi er lidt punktlige med det. Så tager jeg imod dem, og de kommer herind. Jeg skænker et glas mousserende vin for dem, som de lige kan nyde imens jeg gør det sidste klar nede ved bordet til at servere deres hovedretter for dem, forklarer Per Poulsen Tougaard.

quote Det er altid for at vinde, ellers kan man lige så godt lade vær med at stille op.

Cecilie Bunk Pedersen, kokkeelev hos Ruths Hotel i Skagen.

Mangel på faglærte kokke og tjenere.

Ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, så mislykkes nordjyske restauranter med at finde faglærte tjenere i 57 procent af de tilfælde, hvor de slår en stilling op. Men også i kokkebranchen kunne der bruges flere faglærte hænder.

- Vi vil jo selvfølgelig gerne have flere unge mennesker, der tilvælger den her erhvervsuddannelse som enten kok eller tjener. Det er klart. Vi har brug for dem ude i branchen, siger Dennis Rafn, der er medlem af bestyrelsen hos Køkkenchefernes Forening Danmark og overdommer i dagens konkurrence.

Til dagens konkurrence var det derfor muligt for nysgerrige at få et indblik i kokke- og tjeneruddannelsen:

- Vi ved jo udmærket godt, at der er stor mangel på tjenere i vores branche, så at kunne komme herud og vise det fede ved tjenerfaget frem, det synes jeg er rigtig godt, siger Per Poulsen Tougaard.

I kokkekonkurrencen skulle der anrettes til i alt 12 personer: fem dommer og syv spisende gæster.
I kokkekonkurrencen skulle der anrettes til i alt 12 personer: fem dommer og syv spisende gæster.
Foto: Thomas Kollerup

Fuld fokus på konkurrencen

I begge konkurrencer blev der holdt skarpt øje af dommere fra nogle af Danmarks finere restauranter.

- Vi holder jo selvfølgelig øje med, hvordan de arbejder i køkkenet, men mest af alt holder vi øje med produktet, hvad der kommer på tallerkenen, forklarer overdommer Dennis Rafn.

Og for tjenernes vedkommende handler det i høj grad om faglighed og personlighed.

- Vi kigger rigtig meget på den her faglighed, om man for eksempel serverer til damerne først, om man kan finde ud af at gæsteforklare. Men også om man er god til at tale med gæsterne, forklarer Karina Grand Kannegaard, der til dagligt er tjener og sommelier ved Restaurant Moment på Djursland.

I både kokke- og tjenerkonkurrencen blev der holdt skarpt øje fra nogle af landets bedste kokke og tjenere. 
I både kokke- og tjenerkonkurrencen blev der holdt skarpt øje fra nogle af landets bedste kokke og tjenere. 
Foto: Thomas Kollerup

Og selvom det i dag også handlede om at vise uddannelsen frem, var der for de fleste deltageres vedkommende alligevel kun et mål for øje.

- Det er altid for at vinde, ellers kan man lige så godt lade vær med at stille op, griner Cecilie Bunk Pedersen, kokkeelev hos Ruths Hotel i Skagen.

I kokkekonkurrencen løb Elisabeth Madsen og Cecilie Bunk Madsen med den samlede sejr, mens det for tjenernes vedkommende blev Jasmin Obenheimer Mørch Jensen, der tog pokalen.

VIDEO: Kom med til de nordjyske mesterskaber for tjener- og kokkeelever.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland