Når psykisk syge dræber: Retsordfører går til ministeren med spørgsmål om uledsaget udgang

Som følge af TV2 Nords dækning af drab begået af personer med tilknytning til psykiatrien, går Preben Bang Henriksen (V) nu til justitsminsteren.

14 drab i løbet af fem år begået af personer, der har eller har haft tilknytning til psykiatrien i Nordjylland. Sådan ser de kedelige tal ud, når man kigger tilbage på de tragiske drabssager, der har været i det nordjyske. 

TV2 Nord har i den seneste tid haft fokus på de mange sager, der ikke kun har store konsekvenser for de dræbte, men også for deres familie og efterladte. 

Især de efterladte har i nogle sager stået med store frustrationer. Det har nemlig vist sig, at de efterladte ikke bliver underrettet, når de personer, der har dræbt deres kære bliver lukket ud fra psykiatrisk behandling på uledsaget udgang. 

De efterladte bliver underrettet første gang, patienterne bliver lukket ud. Derefter hører de ingenting. 

- Jeg vil jo altid frygte, hvad hun kan finde på, for hun har gjort det værste, man kan gøre. Jeg er bange for, at hun opsøger mig her i mit hjem eller måske forsøger at få kontakt med vores søn nede i børnehaven. Jeg føler systemet tager mere hensyn til hende end til os, der er ofre for hendes forbrydelse, fortalte Morten Larsen til TV2 Nord tilbage i november. Hans daværende kæreste dræbte deres fælles datter, og kæresten kan nu få uledsaget udgang fra sin psykiatriske behandling, uden Morten Larsen får noget at vide om det.

Det har nu fået venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til at gå til justitsministeren. Han vil have justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), til at svare på, hvorvidt det kan være rigtig, at man som pårørende ikke får besked, hver gang en drabsmand bliver lukket ud på udledsaget udgang. 

- Jeg må sige, jeg synes, det er alt for lidt, at fordi det går godt første gang, så er der ikke grund til at beskytte og informere mere, fortæller Preben Bang Henriksen.

Han håber på, at reglerne kan strammes, så offeret bliver informeret væsentligt mere, end et er tilfældet i dag, når en drabsmand kommer ud på uledsaget udgang. 

- Håbet er, at få reglerne lavet om, så man i højere omfang end første gang får besked omn udledsaget udgang. Det bør man gøre hver gang indenfor en vis tidshorisent. Det er ikke noget, der koster noget, og jeg synes, det er en betryggelse for offeret, fortæller Preben Bang Henriksen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland