Retten underkendte kronvidne

"Oldefar" blev frifundet for de overgreb der har lagt navn til sagen. Retten underkendte alle forhold mod det nu 12-årige kronvidne.

Hverken den 80-årige sted-oldefar eller den anden tiltalte, en 48-årig mand, er blevet dømt for de forhold, der i 2011 fik sagen til at rulle. Retten fandt det ikke bevist, at de to har forgrebet sig på den nu 12-årige pige.

En af dommerne ville dømme efter anklageskriftet, mens to dommere fandt, at den 12-årige piges forklaring ikke kunne føre til domfældelse. Dermed ligner sagen en fiasko for anklagemyndigheden.

- Jeg opererer ikke med fiaskoer, men jeg havde håbet på dom i fuldt omfang, men det er retten så ikke enig i, og så må vi jo læse grundigt på dommen når den kommer, siger anklager Peter Rask.

Han er dog tilfreds med, at den 80-årige blev idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid for de øvrige forhold.

- Han har lavet en masse grove sædelighedsovertrædelser igennem årtier, og derfor synes jeg det er helt på sin plads, at han nu bliver lukket ind på psykiatrisk og behandlingen kan blive sat i værk.

Hele sagen tog ellers sit udgangspunkt i 2009, da den 80-åriges sted-oldebarn berettede om overgreb, begået af den nu 48-årige medtiltalte. Det var dog først i 2011 Politiet mente, at der var tilstrækkelige beviser til at rejse en sag, og det førte til anholdelse af fire personer.

Herefter væltede det ind med anmeldelser om overgreb, begået af den nu 80-årige. En række af de overgreb er sket mod mandens egne børnebørn. Det er alene de forhold, der er kommet til senere, den 80-årige nu er dømt for. Den 80-åriges forsvarer ser blandet på dommen.

- Det er en god dom for min klient, fordi han bliver frifundet for det, der starter hele sagen, men ellers er han jo dømt efter anklageskriftet, bortset fra nogle detaljer der er pillet ud, sagde den 80-åriges forsvarer Per Bøgh Jensen.

Den 80-årige er idømt en behandlingsstraf på ubestemt tid. Han kan dog maksimalt være indlagt til behandling på en psykiatrisk afdeling i sammenlagt ét år.

Oldefadern skal desuden betale erstatning til ofrene for de overgrebene på mellem 8.000 og 50.000 kroner.

Den 48-årige blev frikendt for overgreb, men idømt 30 dagbøder af 500 kroner for ulovlig våbenbesiddelse, samt besiddelse af fire børnepornografiske billeder.

To mænd på 29 og 31 år var også sigtede i sagen, men anklagerne mod dem er frafaldet inden sagen kom for retten.


Seneste nyt

fra Nordjylland