Rigide regler sender Dorte tilbage i arbejdsløshed

Foto: Ib Christensen

Dorte Porsborg er netop begyndt i lære som maler, men det risikerer at få en brat afslutning, da hun ikke har været ledig længe nok til at kvalificere sig til et tilskud.

Fire måneder kan føles længe nok, når man er ledig og helst bare vil tilbage på arbejdsmarkedet. Men Dorte Porsborg skulle alligevel have taget to måneder mere på dagpenge. I hvert fald hvis hun vil beholde sin nye læreplads.

- Det er helt galimatias. Jeg håber da, at nogen får øjnene op for det her. Det må alt andet lige være bedre, at jeg arbejder, end at jeg skal gå arbejdsløs, siger Dorte Porsborg.

Hun har for nylig sikret sig en plads som voksenlærling hos en malermester - en ordning, der skulle give Dorte Porsborg noget at lave og malermesteren det nødvendige tilskud fra staten for at kunne have hende ansat.

Men fordi hun ikke har været ledig i de seks måneder, loven kræver, risikerer hun nu at miste læreplads og arbejde.

Dortes Porsborgs læremester havde regnet med et tilskud på 40 kroner i timen, og han har ikke råd til at have en voksenlærling uden dette tilskud. Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) har fået øjnene op for Dorte Porsborgs situation.

- Det er fuldstændig gak, at Dorte mister sit arbejde, og at malermesteren mister en dygtig medarbejder, fordi der er nogle skøre, rigide regler om, at man skal ligge længst mulig tid hjemme på sofaen, siger Bjarne Laustsen.

Jobkonsulenter ved Jammerbugt Kommune havde forvisset Dorte Porsborg om, at hun havde ret til et tilskud som voksenlærling, men noget gik galt. Andre dele af kommunen har nemlig efterfølgende trukket det udsagn tilbage.

Beskæftigelsesordfører i Venstre, Hans Andersen, skriver i en mail til TV2 Nord, at han gerne vil tage en drøftelse med beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, og de øvrige forligspartier for at finde ud af, om reglerne for voksenlærlinge er hensigtsmæssige og fornuftige.

Hans Andersen skriver blandt andet:

- Der er for eksempel 14 forskellige undermålgrupper for voksenlærlingeordningen. Disse målgrupper har forskellige tilskudssatser, varighed og brug af positivliste – afhængig af tidligere uddannelse. Så jeg mener, at der er mulighed for at forenkle disse regler til gavn for borgere, virksomheder og jobcentre. 

02:32

Dorte Porsborg mangler to måneder som arbejdsløs før hun kvalificere sig til et tilskud som voksenlærling. Det betyder nu, at hun mister sin læreplads og igen ender som arbejdsløs.

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord