Studerende rammes af inflation: Rikke går på tilbudsjagt for at få SU’en til at række
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord
Rikke Sejersen er på SU og kan godt mærke at hendes økonomi er presset af stigende fødevarepriser.
Folketingets partier har i dag forhandlet om en krisepakke, der skal hjælpe nogen af de danskere, der er ramt af kraftigt stigende forbrugerpriser. Mange studerende kunne godt kunne tænke sig en økonomisk håndsrækning.
Rikke Sejersen kigger noget mere på prisen end hun har gjort, når hun handler. Hun er sygeplejestuderende i Aalborg og hun har bemærket at hendes SU på 6397 kroner før skat om måneden ikke rækker så langt som den har gjort.
- Normalt gik man bare ind og handlede i hvilken som helst forretning, men nu tænker jeg mere over at tage i REMA 1000, for den kender man som billigere og man kigger mere efter tilbud, siger Rikke Sejersen, mens hun er på indkøb i FAKTA i Aalborgs Vestby.
Partierne på Christiansborg forhandler i dag om en krisepakke, der skal hjælpe afhjælpe konsekvenserne af den stærkt stigende inflation. SF foreslår at give en økonomisk håndsrækning til de studerende.
- Jeg synes de studerende er vigtige. De får jo SU af staten, men efter corona, hvor de ikke kunne have studiejobs. Nu bliver de ramt ekstra hårdt af stigende fødevarepriser. Derfor har SF fokus på de unge, siger formand for SF Pia Olsen Dyhr.
Udgifter for studerende stiger mere end SU'en
Regeringen har foreslået at give en ekstra ældrecheck på 5000 kroner og de vil øge befordringsfradraget. Samtidig advarer flere økonomer om at hjælpepakke på flere milliarder risikerer at få inflationen til at accelerere yderligere.
- Det, der er vigtigt for mig, er at det vi gør er målrettet og ansvarligt. Vi skal ikke gøre noget, der unødigt puster til en inflation, som i forvejen er et stort problem, siger finansminister Nicolaj Wammen (S).
Det seneste år er SU’en for udeboende steget med 76 kroner om måneden før skat fra 6321 kroner til 6397 kroner. En analyse fra Nordea, der er lavet for Akademikerbladet viser til gengæld at de studerendes gennemsnitlige udgifter i samme periode er steget med 274 kroner om måneden. Hvis en studerende ikke har et arbejde ved siden af SU’en, så har den studerende nu gennemsnitligt et underskud hver måned på 2500 kroner.
- De unge og især de studerende har i forvejen en rigtig stram økonomi. Rigtig mange bruger hele deres SU på husleje, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ida Marie Moesby.
Rikke Sejersen arbejder i Ikea ved siden af sine studier. Det har gjort at hun har kunnet prioritere dyrevelfærd og økologi i supermarkedet. Det er svært nu.
- Man vil gerne købe de gode vare og købe økologisk, men man mister gejsten for at gøre det, når priserne stiger, siger Rikke Sejersen.
Råd fra forbrugerøkonom: Hold øje med abonnementer
Der er to ting man kan gøre, hvis økonomien er presset, siger forbrugerøkonomen - man kan skære ned på sit forburg, eller man kan øge sine indtægter.
- Det her med at skære ned for sit forburg er svært som studerende, fordi de i forvejen har en meget stram økonomi. Noget af det jeg vil anbefale er, at man kigger på sit budget og særligt holder øje med, hvad man bruger på abonnementer, der kan være en hel del penge at spare hver eneste måned, hvis man kan et eller to betalte abonnementer som studerende, og så kan man selvfølgelig kigge på sin indtægtsside, der kan man se på, om man kan få et studiejob eller tage en ekstra vagt, men det er selvfølgelig ikke alle, der har den mulighed, siger Ida Marie Moesby.
Hvis prisstigningerne fortsætter, så mener forbrugerøkonomen, at det kan blive rigtig svært for de unge studerende at få budgettet til at hænge sammen.