Rikkes kantine bekæmper madspild: Genbruger resterne – og skilter glædeligt med det

Hvert år bliver der i Danmark spildt 715.000 tons mad. I Aalborg gør en kantine hvad de kan, for at mindske det tal.

I Rikke Grünewald Laursens kantine – Eurest Food Visionscafeen – i Aalborg er der næsten ingen grænser for, hvordan man kan genbruge mad og derved begrænse madspild.

Gulerødder, æbler, appelsiner og grønkål, der er blevet brugt til juice kan genbruges i en kage og bagte rodfrugter, der ikke blev spist i dag kan blive en del af hummussen i morgen.

Det er kun fantasien, der sætter grænser.

- Vi har så lidt madspild som overhovedet muligt, fordi vi genbruger alt vi overhovedet kan – vi er kreative, forklarer Rikke Grünewald Laursen, der er køkkenchef i kantinen.

Været fokus i otte år

Eurest Food Visionscafeen og Rikke Grünewald Laursen har haft fokus på at begrænse madspild helt tilbage fra 2011.

Det massive fokus på at begrænse madspild hænger også sammen med at Visionscafeen er en del af den internationale organisation Compass Group, der også arbejder for at begrænse det spild af mad, der finder sted hver evig eneste dag – verden over.

quote Vi har så lidt madspild som overhovedet muligt, fordi vi genbruger alt vi overhovedet kan – vi er kreative

Rikke Grünewald Laursen, køkkenchef, Eurest Food Visionscafeen

Alene i Danmark vurderes det, at 715.000 tons mad hvert år går til spilde – enten som mad, der bliver produceret men ikke købt eller som mad der bliver tilberedt, men ikke spist.

Globalt set er det op mod en tredjedel af al den mad der bliver produceret – 1,3 milliarder tons – der bliver spildt. Det fortæller FN’s agentur FAO, der arbejder for at bekæmpe hungersnød – men også madspild.

Bliver en tankegang

Når bekæmpelse af madspild er så stor en del af hverdagen som den er i Visionscafeen, bliver det en del af tankegangen hos Rikke og resten af de ansatte.

- Hvis vi ved, at vi skal have tomatsauce på om mandagen, og lasagne på om onsdagen, så bruger vi den tomatsauce, der er tilbage i lasagnen, forklarer hun og fortæller videre om, hvad hun håber, arbejdet er med til at gøre:

- Der er mange mennesker der ikke ved, hvad det er man kan gøre. Så nu kan det være, at de vil gøre det derhjemme.

I videoen herunder giver Rikke Grünewals Laursen tre gode råd til, hvordan du selv kan minimere madspild:

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland