Ringe iværksætterlyst i Nordjylland

Nordjyderne er tæt på en bundplacering på listen over, hvilke regioner, der har størst iværksætterlyst, viser en analyse fra ASE. Det kan være dårligt nyt for beskæftigelsen.

Det er den uafhængige a-kasse for selvstændige og lønmodtagere, ASE, der står bag den nye analyse.

- Der er en generel tendens landet over til, at iværksættertrangen er faldet, men Nordjylland er blandt de hårdest ramte. Ikke mindst set i lyset af, at beskæftigelsessituationen er særligt presset i nord på, er det kedeligt nyt, siger ASEs direktør, Karsten Mølgaard Jensen.
 
Nordjylland har i en længere periode ligget nederst på listen, når man ser på, hvilke regioner, der har den største tilgang af nye virksomheder. Samtidig er det den landsdel med flest ledige i procent af arbejdsstyrken.
 
- Nystiftede virksomheder er kendt for at være de største jobskabere. Derfor er det alvorligt i forhold til beskæftigelsen og værdiskabelsen i hele regionen, at så få går med drømmen om at starte selv. Et frugtbart erhvervsklima er ekstremt vigtigt, siger Karsten Mølgaard Jensen.
 
Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er man ikke i tvivl om, hvad der er vejen frem, hvis problemet skal tackles.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtig hårdt arbejde at være iværksætter. Og når vi i Danmark samtidig har et skattesystem, hvor iværksætterne ikke mødes med en gulerod men i stedet af en pisk, så er det ikke overraskende, at så mange danskere, og altså specielt nordjyder, foretrækker de noget mere magelige lønmodtagerjob. Skal dette ændres, er det også nødvendigt at se på skattesystemet, siger Anne Gram fra Dansk Erhverv.
 
Kun Region Syddanmark har færre borgere, som enten konkret eller på idéplanet barsler med at stifte egenvirksomhed end Region Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland