Robotter skal sikre væksteventyr i Nordjylland

Nordjylland har gode muligheder for at komme med i et stort væksteventyr. Men det kræver, at nordjyske virksomheder inviterer robotter indenfor.

quote Hvis vi skal have fuld udbytte af væksteventyret, skal vi have alle med.

Claus Falk, bestyrelsesformand, BrainsBusiness

En rapport fra Aalborg Universitet har kortlagt udbredelsen af robotteknologi i Danmark, og industrien vokser eksplosivt år for år.

Lige nu beskæftiger industrien 8500 personer og omsætter for godt 18 milliarder om året. Frem mod 2025 vil robotindustrien omsætte for 52 milliarder kroner og beskæftige 25.000 mennesker. Den kage kan Nordjylland sikre sig cirka 10 procent af.

- Hvis vi skal have fuld udbytte af væksteventyret, skal vi have alle med. Mange nordjyske virksomheder har allerede taget robotterne til sig, men rapporten fra Aalborg Universitet viser, at potentialet er meget større, siger Claus Falk, som er bestyrelsesformand i organisationen BrainsBusiness, som arbejder med at forbinde erhvervslivet og forskningsinstitutionerne.

 
 
Foto: Bruno Stagsted

Rapporten peger også på, at robotter i fremstillingsindustrien øger produktiviteten i landet. Det er i særlig grad robotterne, som placerer Danmark i toppen i verden, når det gælder produktivitet.

- For nogle virksomheder kan robotteknologien betyde vækst på 300-400 procent. Det handler om at lade robotterne gøre det manuelle, så virksomhederne kan bruge medarbejdernes gode hoveder og hænder, siger Claus Falk.

Søg vejledning hos dit erhvervshus

Mange nordjyske virksomheder har stadig ikke tænkt robotter ind i produktionen.

- Virksomhedsejerne er først og fremmest bekymrede for, om investeringen kan betale sig. De er også nervøse for at vælge forkert, når de skal finde den robot, som passer til dem, siger Claus Falk.

Det er virksomhedernes eget ansvar at søge råd og vejledning, når det handler om robotteknologi. Man kan begynde hos den lokale erhvervschef eller et etableret væksthus, som kan hjælpe med kontakten til de rigtige folk. I BrainsBusiness holder de den 22. oktober Robot Day, hvor interesserede virksomheder kan søge mere viden om robotter i produktionen.

 
 
Foto: Bruno Stagsted

Seneste nyt

fra Nordjylland