Rødgran på vej ud som juletræ

 Rødgran på vej ud som juletræ

Den traditionelle rødgran er på vej ud som juletræ i danske hjem. Kun hvert 10. danske juletræ er en rødgran.

Kun hvert 10. juletræ er den klassiske rødgran, mens typer som Nordmannsgran er den helt store vinder i de danske julepyntede hjem. Det siger direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening Kaj Østergaard.

- På det danske marked afsættes omkring 1,5 millioner juletræer, og kun 10 procent af dem er en rødgran. Der er fortsat danskere, som holder fast i den gamle tradition siden juletræet holdt sit indtog i Danmark, siger Kaj Østergaard.

Om små to uger slutter høsten af årets juletræer hos de cirka 4000 danske juletræsproducenter. Omkring ni millioner juletræer er høstet og pakket.

Størstedelen af produktionen eksporteres, og det er primært til det europæiske marked.
Tyskland, Frankrig og Storbritannien er blandt de største aftagere, men også i Hongkong, Singapore og på de Hollandske Antiller fejres julen rundt om et dansk juletræ.

Værdien af den samlede eksport af danske juletræer og pyntegrønt er på 1,5 milliarder kroner.
Juletræsproducenterne har før fået bedre priser for deres varer.

- Der er ganske enkelt mangel på juletræer i Europa. Det skyldes, at der fra 1999 til 2004 var overproduktion, og det var ikke rentabelt. Derfor holdt producenterne op med at plante nye træer. Men nu plantes der igen juletræer for at imødegå manglen, siger Kaj Østergaard.

Det tager cirka ni år at producere et juletræ fra frøene sås til træet kan høstes.

Ud over cirka ni millioner juletræer, eksporterer producenterne 35.000 tons pyntegran.


Seneste nyt

fra Nordjylland