Eksperter slår alarm efter boom i antal unge rygere: - Røgen bremser lungernes udvikling

Antallet af unge under 18 år, der begynder at ryge, er stigende. Det bremser lungernes udvikling, fordi de endnu ikke er færdigudviklede. I dag fik de unge en smag på, hvad livet som ryger kan føre med sig.

For første gang i 20 år stiger antallet af unge, der begynder at ryge. Hver dag er der 40 nye unge under 18, som falder for cigaretterne. Det svarer til næsten 15.000 om året.

Men det er dybt problematisk at begynde sin 'rygerkarriere' allerede inden, man fylder 25 år. Røgen bremser nemlig lungernes udvikling.

Advarslen kommer fra 3F og Lungeforeningen, som netop nu forsøger at gøre de unge opmærksomme på konsekvenserne af deres rygning ved at lade dem mærke dem på egen krop - i stedet for at lave en klassisk skræmmekampagne.

quote Jeg kan næsten ikke få vejret. Jeg burde måske stoppe med cigaretterne.

Payung Ketabe, studerende på murer og tømrer-grundforløb, Tech College, Aalborg

- Det er et svært område, fordi det ikke er noget, man lægger mærke til nu og her. Når de starter på skolen som 16-17 årig og bliver udsat for mange partikler og røg, vil det være værre for deres lunger, end hvis de var fyldt 25 år. Derfor er det vigtigt, vi får fat på dem tidligt, siger kampagneleder Unna Armbro fra 3F.  

Tømrerlærlinge får sig et chok

Stigningen i antallet af unge rygere især på landets erhvervsskoler. Derfor blev der torsdag sat gang i en ny indsats, hvor de unge på egen krop mærker konsekvenserne ved rygning.

Ofte kan de unge slet ikke kan puste det, de burde. De bliver chokereret, når de bliver udsat for en række test, der viser dem, hvad der sker, når man mister lungekapacitet.

- Jeg kan næsten ikke få vejret. Jeg burde måske stoppe med cigaretterne, siger Payung Ketabe, da han får taget en lungetest.

Payong Kebabe får testet sin lungekapacitet sammen med 50 andre, der går på et årigt murer og tømrer-grundforløb på Tech College i Aalborg. 

Det skræmmer ham, at få en forsmag på, hvordan et liv, som ryger slider på lungerne. 

Også Macha Sørensens er fremover færdig med at suge på cigaretterne, efter at have mærket, hvad det kan ende med.

- Jeg vil ihvertfald ikke ryge fremover, det vil jeg ikke, siger hun.

Hos 3F håber man på, at dagens øvelser har sat nogle tanker igang.

- Måske ikke i dag eller i morgen, men de i det mindste dukker op på et senere tidspunkt. Hvad er det, jegv gør ved min krop, og hvordan kan jeg bedst muligt passe på den, siger kampagneleder Unna Armbro.


Seneste nyt

fra Nordjylland