Rohde om fiskeri: EU må reagere

Foto: FiskeriForum.com / Henning Hansen

Medlem af Europaparlamentet, Jens Rohde, vil have EU til at lave restriktioner overfor Norge i den verserende strid om fiskerirettigheder i Skagerrak.

Udmeldingen fra Venstres Jens Rohde, der sidder i Europaparlamentet, er klar - Norge spekulerer i fiskerisammenbruddet, og nu må EU reagere.

Det er de verserende forhandlinger om fiskerirettigheder, der har fået politikeren op af stolen.

EU og Norge er nemlig forsinkede med en aftale omkring hvem, der må fiske hvor, og det har betydet, at Norge har udelukket de danske fiskere fra nogle af de farvande, hvor de måtte fiske før årsskiftet.

- Det er på tide, at EU taler med en stærk stemme og én gang for alle sætter en stopper for de ridefogedmanerer, som nordmændene bruger. Den norske rigdom synes at være steget nordmændene til hovedet. Men det europæiske marked er større end det norske, og hvis ikke vi har adgang til deres farvande, så må EU overveje hvilke sanktioner vi kan indføre på den norske fiskeindustri, siger Jens Rohde.

Jens Rohde har derfor kontaktet EU-kommissionen og den danske fødevareminister tirsdag. Han vil have dem til at gå i samlet flok til nordmændene og gøre det klart, at det vil få konsekvenser, hvis ikke snart aftalen kommer i hus.

- Som det er nu, ser jeg ikke anden udvej end at fremlægge samlede europæiske sanktioner som pression over for Norge, indtil de er tilbage i realforhandlinger. Det kan ikke være rigtigt, at et land uden for EU skal trække det store fællesskab rundt i manegen på den måde - til stor skade for de mange tusind arbejdspladser i dansk fiskeri, siger Jens Rohde.

Fiskeriforhandlingerne har givet store problemer på de nordjyske havne. I Hanstholm, Hirtshals og Skagen har fiskere haft svært ved at lande fisk nok. Samtidig begynder industrien at mærke manglen på fisk, det flere steder har betydet fyringer på fabrikkerne.

Norge og EU mødtes til forhandlinger i sidste uge, men de forhandlinger er nu sat i bero.

Flere nyheder fra TV2 Nord