Roskildesyge på nordjyske sygehuse

I alt 20 patienter er lige nu isoleret med diarré og opkast

Skiltene på hæmatologisk afdeling på Aalborg Sygehus taler deres tydelige sprog. "Isolation" står tydeligt at læse på et skilt, der hænger på en dør ind til en stue. Ved siden af døren står beholdere med desinficerende væske, mundbind, gummihandsker og andet udstyr, som de ansatte på afdelingen skal tage på, når de færdes på de stuer, hvor de patienter ligger, som er ramt af Roskildesyge.

- De må gerne modtage besøg, men de må ikke have lov til at gå ud på afdelingen eller ud til madvognen, fortæller sygeplejerske Annette Jørgensen fra hæmatologisk afdeling.

Afdelingen er nu officielt åbnet igen efter flere dage med roskildesyge blandt patienterne. Men enkelte patienter ligger stadig i isolation med Roskildesyge. Og de er ikke de eneste. I alt 20 patienter på flere nordjyske sygehuse er lige nu isoleret med sygdommen, der er bedst kendt for at forårsage diarré og voldsomme opkastninger. Alligevel er Roskildesyge slet ikke et usædvanligt fænomen på sygehusene i vinterhalvåret.

- Den kommer typisk i perioden fra december til april. Grunden til det er, at vi i vinterhalvåret er tættere sammen, kommer måske knap så meget ud og lufter knap så meget ud, forklarer hygiejnesygeplejerske i Region Nordjylland, Birgitte Pedersen.

Både hun og kollegerne må altså væbne sig med tålmodighed i forhold til Roskildesygen lidt endnu. Dog er der et lille lyspunkt i år.

- Vi er sådan set lidt heldige, at det starter nu. For normalt plejer det at starte lige når vi skal på juleferie, siger Birgitte Pedersen.
Patienter, som skal til behandling eller undersøgelse på de nordjyske sygehuse i den kommende tid, behøver dog ikke bekymre sig. Roskildesyge er nemlig ikke luftbåren og smitter kun ved tæt fysisk kontakt.


Seneste nyt

fra Nordjylland