Rubjerg Knude Fyr åbner for besøgende

Det er tåget i dag ved Rubjerg Knude Fyr. Vores reporter har sendt dette billede hjem. I aften bringer vi en reportage fra Fyret, der på mandag åbner igen. Foto: Jesper Knud Fonvig

Nu bliver det igen muligt at komme op i Rubjerg Knude Fyr. På mandag indvies en ny trappe, der giver mulighed for at opleve landskabet fra nye højder.

Rubjerg Knude ligger ved Vesterhavet vest for Hjørring, og er med sine 60 meter den højeste del af Lønstrup Klint. Blæsten får sandet til at fyge og klitten til at dække fyr og huse, mens havet æder sig ind i klinten.

Fyret har ikke været tændt siden 1968 på grund af sandet, der æder sig ind i landskabet og dækker fyret, så kun tårnet er synligt. Nu får stedet nyt liv gennem en række små, fine arkitektoniske tiltag. En ny trappe giver mulighed for at komme op i Rubjerg Knude Fyr og opleve området. En lysprisme skaber nye oplevelser inde i fyret, og ankomsten til stedet vil blive opgraderet, så den står mål med det spektakulære sted.

Med trappen kan besøgende nu komme til tops i tårnet, inden tårnet forventeligt styrter i havet inden for de næste 15 år.

Projektet er ét af 10 projekter, som Realdania gennemfører sammen med Naturstyrelsen, og som skal skabe bedre adgang til særlige steder i det danske landskab.

- Projektet på Rubjerg Knude viser, hvordan lavmælt og respektfuld arkitektur kan bidrage til at gøre oplevelsen af et sted mere intens og vedkommende uden at tage pusten fra det, der er hovedattraktionen – nemlig naturen, siger Christian Andersen, der er programchef i Realdania.

I aften bringer vi en reportage klokken 19.30 fra de sidste forberedelser ved Rubjerg Knude Fyr.

På mandag den 21. marts klokken 13-15 indvies Fyret officielt igen.

Flere nyheder fra TV2 Nord