23 meter højt fyr på rulleskøjter: Rubjerg Knude Fyr skal flyttes

En endelig plan er på plads for flytningen af en af Nordjyllands mest kendte attraktioner.

Et 23 meter højt fyr på rulleskøjter. 

Det lyder skørt, men det er en nødvendig ved Lønstrup, hvor kystlinjens langsomme nederlag til Vesterhavet, også truer med at hive Rubjerg Knude Fyr i vandet.

250.000 besøgende er hvert år forbi fyret, og det er fem millioner afsat på Finansloven, som muliggør redningen af Rubjerg Knude Fyr.

En lokal entreprenør er blevet valgt til den helt unikke opgave at skulle flytte det tonstunge nordjyske stykke kulturarv.

Lønstrup Murerforretning med Kjeld Pedersen i spidsen står for det forberedende arbejde, mens man ved selve flytningen får hjælp af BMS Krangården. 

- Vi har haft fantastisk og værdifuldt samarbejde med Kjeld Pedersen i udviklingen af løsningen med at flytte fyret. Vi er meget tilfredse med aftalen, som også betyder, at projektet kan realiseres inden for budgettet på fem millioner kroner, som staten har bevilget til opgaven, fortæller formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V).

Otte meter i timen

Selve flytningen forventes kun at vare en dag.

Før den foretages, venter dog et længerevarende arbejde med at forstærke fundamentet og forberede flytningen.

Fyret bliver iført, hvad der kan sammenlignes med rulleskøjter, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Planen er, at fyret skal flyttes 60-80 meter ind i landet og væk fra kystlinjen.

- Rubjerg Knude Fyr har en uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flytningen vil sikre, at den enorme mængde turister, der hvert år kommer til stedet, vil fortsætte med at komme. Vi tager helt klart en risiko med flytningen af fyret, og mange ting kan gå galt. Vi er bare nødt til at turde, for hvis vi ikke gør noget, vil det styrte i havet, siger Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S).

Området ved Rubjerg Knude er fredet, og et så omfattende projekt som snart skal finde sted, kræver involvering af flere forskellige aktører.

Det er for eksempel staten der ejer fyret gennem Naturstyrelsen.

- Som samarbejdspartnere er vi enige med Hjørring Kommune om, at vi er nødt til at udvise risikovillighed. Kysterosionen er nu så fremskreden, at alternativet til flytningen er, at fyret skal nedtages. Denne løsning bevarer fyret på knuden, en enestående placering, i et helt særligt naturområde, siger skovrider Jesper Blom-Hansen, Naturstyrelsen.

Fra d. 14. august bliver området omkring fyret afspærret, da forarbejdet starter.

Først i uge 43, 11 uger efter, forventes selve flytningen at finde sted.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland