Nu sker det: Rubjerg Knude fyrets vægge skæres op

Rubjerg Knude Fyrs tykke mure skal nu stå sine første prøver, inden fyret flyttes. Håndværkerne gik onsdag i gang med at skærer fire store huller i de 90 centimeter tykke vægge.

Det er den store skærerklinge, som diamantborer Kent Rehmeier fra Nordjysk Diamantboring & Skæring, har med. Klingen er på 50 centimeter. Kent Rehmeier skal skære fire store huller i fyrets vægge, og det er nødvendigt at skære på begge sider af væggene for at komme igennem dem.

- Vi skærer fire store huller. De skal laves, da der skal nogle kæmpe store jerndrager igennem fyret, siger Kent Rehmeier. 

De huller, som laves i fyret, er på 1 1/2 meter gange 90 centimeter, og det er et stort arbejde, så først torsdag bliver der skåret endeligt hul i væggene. 

Klingen på 50 centimeter er på diamantsaven. Der skal skæres på begge sider af væggen for at komme igennem.
Klingen på 50 centimeter er på diamantsaven. Der skal skæres på begge sider af væggen for at komme igennem.
Foto: Jesper Christiansen

Den store diamantsav gør forarbejdet med at skære hullet. Herefter skal motorsaven på. Murermester Kjeld Pedersen kører med motorsaven, der hvor diamantklingen har været. Det skal mindske risikoen for skader på murværket, som skal være så stærkt som muligt, når fyret skal flyttes. 

Fyret er solidt

Både fyrets fundament og vægge er lavet af solidt materiale. Det er Kjeld Pedersen og Kent Rehmeier enige om.

- Det er noget godt beton, væggene er lavet af. Når man kigger på betonen, så er det nogle store sten, som er brugt. Der er brugt en del lokale materialer, så der er en del flint i, og det er hårdt at skære i, men det er også det, som har gjort, at det har holdt så længe, siger Kent Rehmeier. 

Kent Rehmeier arbejder med den store diamantsav.
Kent Rehmeier arbejder med den store diamantsav.
Foto: Jesper Christiansen

Det store arbejde med at flytte Rubjerg Knude Fyr har nu stået på i lidt over to uger. Hele vejen rundt om fyret er fundamentet gravet frit.

Der er gravet to meter og 20 centimeter ned i sandet omkring fyret og to meter i bredden, så der er plads til at påmontere de jernbjælker, som skal ind under det gamle gulv i fyret. Det skal gøre det muligt at sætte fyret på skinner og skubbe det 60-80 meter til den nye placering.

 

- Fundamentet er i en fantastisk tilstand. Jeg synes, at det er så flot, det de lavede dengang. Det svinger max. to centimeter nede under jorden, så jeg synes faktisk, at det er imponerende, siger Kjeld Pedersen. 

Gulvet skæres op

Indenfor i fyret bliver der også skåret og banket. I hver ende af fyret skal det 30 centimeter tykke betongulv fjernes i en bredde på 90 centimeter, så de store jernbjælker kan komme ind. 

På hver side af fyret er der sat lodstokke på, så Kjeld Pedersen kan holde øje med, om fyret bliver stående, eller det giver efter, når der bliver boret og savet i gulv og vægge.

De næste mange uger skal der arbejdes ved fyret. Først i uge 43 er Kjeld Pedersen og hans folk klar til at rulle fyret 60-80 meter til dets nye placering længere inde i landet.

Fyret skal flyttes, så det ikke styrter i havet, og Kjeld Pedersen og hans håndværkere arbejder næsten på kanten af den høje klint. Der er under 10 meter til kanten, og havet æder årligt omkring 2 meter af kysten ved fyret. 

Rubjerg Knude Fyr blev bygget for 120 år siden. Dengang var der 200 meter til havet, og hvis det lykkes Kjeld Pedersen at flytte fyret, så vil det kunne stå på den nye placering i 20-40 år, inden det igen bliver nødvendigt at flytte det. 

Rubjerg Knude Fyrs tykke mure skal nu stå sine første prøver, inden fyret flyttes. Håndværkerne gik torsdag i gang med at skærer fire store huller i de 90 centimeter tykke vægge.

Seneste nyt

fra Nordjylland