Rubjerg Knude museum lukker

Trods enorm interesse for området kan museum ikke tiltrække gæster.

I slutningen af oktober kan man for sidste gang besøge Rubjerg Knude-udstillingen på Strandfogedgården godt to kilometer syd for Rubjerg Knude Fyr.

- Det er selvfølgelig altid med lidt vemod, at man lukker en udstilling ned. Man kan sige, at en udstilling har jo sin tid, fortæller Jakob Kofoed, der til daglig er naturvejleder ved Vendsyssel Historiske Museum.

Han har gennem de sidste mange år brugt museet på Strandfogedgården til at fortælle om områdets historie.

- Det er sådan en evig udviklende historie, som har været omkring fyret, men det gælder sådan set hele området, at der er rigtig meget dynamik i naturen, og det kan man specielt opleve her, siger Jakob Kofoed til TV2 Nord.

Få besøgende

For tiden oplever Rubjerg Knude en nærmest historisk stor interesse på grund af flytningen af fyret. Samtidig er Vendsyssel Historiske Museum i gang med at lukke deres afdeling om fyret og området omkring. Blandt andet på grund af dårlig økonomi og for få besøgende.

Rubjerg Knude fyr har over en kvart million gæster om året. Udstillingen om Rubjerg-området et par kilometer syd for fyret i Strandfogedgården har i de gode år haft bare 6000 besøgende.

quote Det er selvfølgelig altid med lidt vemod, at man lukker en udstilling ned

Jakob Kofoed, naturvejleder ved Vendsyssel Historiske Museum

De seneste år har tallet være omkring 4000. Samtidig udløber museets lejekontrakt af Strandfogedgården, og Vendsyssel Historiske Museum skal spare penge, og så besluttede man at lukke afdelingen ved Rubjerg.

- Beliggenheden er lidt skæv i forhold til de mange mennesker, der kommer op omkring fyret. Vi ligger simpelthen for langt væk i forhold til parkeringspladsen, og det, tror jeg, er hovedårsagen til, at der aldrig er kommet så mange gæster til stedet, som man havde forventet i sin tid, forklarer museumdirektør Anne Dorthe Holm overfor TV2 Nord.

Sidste chance for at se udstillingen

Vendsyssel Historiske Museum traf beslutningen om at lukke Strandfogedgården, længe inden Hjørring Kommune besluttede at flytte fyret. Museet har, siden flytningen af fyret blev fastsat, besluttet at holde ekstraordinært åbent hver dag i efterårsferien, og i hele uge 43, hvor Rubjerg Knude Fyr skal flyttes.

- Det er netop for at give alle en sidste chance for at se udstillingen, inden man lukker, siger Anne Dorthe Holm.

Det er ikke første gang, museet om Rubjerg Knude og området omkring flytter. Fra 1980 til 2002 var der sandflugtsmuseum ved Rubjerg Knude Fyr i de gamle bygninger. Så blev de opslugt af sandet, og museet flyttede til Strandfogedgården. Naturvejleder Jakob Kofoed håber, at man i fremtiden kan lave en ny udstilling tættere på fyret, hvor turister kan lære om området.

- Det er sådan en evig udviklende historie, som har været omkring fyret, men det gælder sådan set hele området, at der er rigtig meget dynamik i naturen og historien, pointerer Jakob Kofoed.

 
 
Foto: Jesper Christiansen

Kommer måske ny udstilling

Real Dania Fonden har foreløbig bevilliget 200.000 til Hjørring Kommune til en foranalyse af, om man kan lave en ny udstilling tættere på fyret, efter det er flyttet. Real Dania Fonden har dog betinget sig, at de kun giver penge til foranalysen, hvis fyret forbliver intakt og står sikkert, efter det bliver flyttet i uge 43.

I resten af september har Strandfogedgården åbent tirsdag og torsdag fra 11 til 17.


Seneste nyt

fra Nordjylland