Rumænere melder sig ind i fagforening

Skruebrækkere og løntrykkere. Østeuropæisk arbejdskraft får nogen gange hårde ord med på vejen af nordjyderne. Men flere østeuropæere bliver organiserede i de nordjyske fagforeninger og det har ifølge 3F i Skagen ført til færre sager om grov underbetaling og social dumping.

Viorel Enache er en af 14 rumænske elektrikere, der samler eltavler her på Elektromarine i Skagen. Alle rumænerne er medlem af en fagforening.

- Jeg tror at fagforeningen passer på mig. Hvis jeg har et problem på min arbejdsplads, så kan fagforeningen hjælpe mig med det. Derfor er jeg medlem af en fagforening, fortæller Viorel Enache, der har arbejdet på Elektromarine i syv år.

I følge 3F i Skagen var der for få år siden stort set ingen af byens østeuropæere der var medlem af en fagforening. I dag anslår 3F at der er bor omkring 300 rumænere i byen og at 40 procent har meldt sig ind i et fagforbund.

- Det er vigtigt at østeuropæerne melder sig i en fagforening. For det første skal de ikke komme herop og virke som løntrykkere og for det andet har de et andet syn på arbejdsmiljø. Det sikrer gode og anstændige arbejdsforhold for alle på danske arbejdsmarked, siger Finn Jenne, faglig sekretær i 3F i Skagen.

I 2012 kom det frem at rumænere blev underbetalt og udnyttet her på fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen. I dag har virksomheden tegnet overenskomst med 3F og ifølge fagforbundet er tiden med underbetaling i fiskeindustrien stort set forbi. Dog er der ifølge 3F stadig østeuropæere der bliver underbetalt i Skagen. Indtil nu har fagforeningen fokuseret meget på fiskeindustrien, men nu vil de til kamp kigge på andre brancher.

- Helt konkret er vi i gang med at kigge på en arbejdsgiver fra restaurationsbranchen. Vi undersøger to personer, der bliver ekstremt underbetalt. Det kan vi godt sige er social dumping, siger Finn Jenne.


Seneste nyt

fra Nordjylland