Russisk fugl på afveje: Set i Skagen for første gang nogensinde

Lørdag morgen er der blevet skrevet nordjysk fuglehistorie. For første gang er Nordsangeren set i Nordjylland, og ifølge ornitologer er det en sensation.

Nordjylland har fået besøg af en helt særlig gæst – nemlig den lille grønne fugl, Nordsangeren.

quote Det er en ornitologisk sensation, og det kan blive dette efterårs mest sjældne fugl i Danmark

Ornitolog, Rolf Christensen

Fuglen blev fundet i et net ved Jennes Sø nær Batterivej ved Skagen lørdag morgen klokken 09:00. Arten er aldrig før set i Nordjylland, så ornitologer ved både Skagen Fuglestation og Grenen Fuglestation kan slet ikke få armene ned over dagens overraskelse.

- Det er en ornitologisk sensation, og det kan blive dette efterårs mest sjældne fugl i Danmark, siger ornitologen Rolf Christensen.

Det var ringmærker Michael Ancher fra Aarhus, der fangede den lille fugl. Inden den blev sluppet fri igen, blev den vist frem for en gruppe fugleentusiaster.

 
 
Foto: Erik Christophersen / Grenen Fuglestation

- Det er rigtig stort. Vi har skrevet nordjysk fuglehistorie. Vi har kun set Nordsangeren i Danmark seks gange før, men aldrig i Nordjylland, siger Rolf Christensen.

Har fløjet flere 1000 kilometer forkert

Nordsangeren har et indbygget kompas i hovedet, men der er gået noget helt galt, siden den er endt i Danmark.

Den lille fugl kommer nemlig fra Rusland og overvintre normalt i Sydøstasien.

- Dagens unge fugl er nok fløjet flere 1.000 kilometer forkert mod vest i stedet for til Sydøstasien, siger Rolf Christensen.

Han oplyser også, at der findes ganske få Nordsangere i Nordnorge og Nordsverige, men fordi den største bestand findes i Rusland, er ornitologerne næsten sikre på, at det er her sangeren kommer fra.

quote Den vil formentlig flyve ud i Atlanterhavet og dø, for sådan går det med fejlorienterede fugle om efteråret

Ornitolog, Rolf Christensen

Får svært ved at overleve

Den syngende fugl er en nattrækker, og ifølge Rolf Christensen vil Nordsangeren formentlig flyve 100 kilometer i nat, og ende ved Shetlandsøerne.

Det kræver dog, at der ikke er modvind, og at Nordsangeren for stillede kompasset rigtigt. Uanset hvad, vil fuglen få svært ved at komme helt til Sydøstasien.

- Den vil formentlig flyve ud i Atlanterhavet og dø, for sådan går det med fejlorienterede fugle om efteråret, siger Rolf Christensen.

Fire fuglefacts om Nordsangeren

  • Nordsangeren er grøn og grå, har en hvid øjenstribe og et hvidt vingebånd.
  • Den er i slægt med Phylloscopus
  • Den kalder med et elektrisk kald, der er ulig andre fuglearter.
  • Bestanddelen er størst i Rusland  

Seneste nyt

fra Nordjylland