S: - Vi skal have en GPS løsning, der ikke kan fjernes

Flemming Møller Mortensen (S) mener, at demente, der ikke kan tage vare på sig selv, skal have mulighed for at bære en GPS, der ikke kan fjernes.

TV2 Nord kunne søndag fortælle, at Ældre Sagen gerne ser, at man placerer en GPS sender som chip under huden på de ældre.

- Når folk ikke kan klare sig selv mere som dement, så skal der være værdighed og tryghed i deres liv, siger Anni G. Walther, formand for Ældre Sagen i Aalborg.

10.200 nordjyder er ramt af demens, heraf bærer 150 personer en GPS. Men det er ikke en garanti for, man kan finde de demente, hvis de forlader deres hjem.

- De kan gå ud på tidspunkter, måske om natten i nattøj, og GPS’en sidder i deres livrem, eller den er i det ur, de har lagt på natbordet. Så vi kan ikke være sikre på, at de har den på, når de går ud, siger Agnete Holm Rasmussen, pleje- og boligchef i Aalborg Kommune.

Det socialdemokratiske medlem fra Nordjylland Flemming Møller Mortensen mener, det er en god ide med en GPS, der ikke sådan lige er til at tage af.

- Jeg synes kun, der er at vinde på det her. Om det skal være en chip under huden, et ur om håndleden eller om anklen, det ved jeg ikke. Der synes jeg, man skal lade de kloge teknologer finde en løsning. Men man skal lave en løsning, som man ikke kan fjerne, siger Flemming Møller Mortensen til TV2 Nord.

Flemming Møller Mortensen, der er næstformand i sundhed- og ældreudvalget i folketinget, fortæller, at de er ved at lægge sidste hånd på et lovforslag, der skal gøre det muligt at fæstne GPS-sendere på demente, men:

- Der er den helt grundlæggende udfordring, at du og jeg og alle andre borgere jo gerne vil være herre i eget hus længst muligt. At vi selv tager vare på vores eget liv, så længe vi kan. Men den dag, hvor vi ikke kan mere, der vil vi politisk gerne være med til, at man har muligheden for – i god tid – at beslutte sig for, hvad man gerne vil, siger Flemming Møller Mortensen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland