Så er der højhuse på dagsordenen

 Så er der højhuse på dagsordenen

God udsigt - men det stormer, siger folk med erfaring i at bo i højhus

De næste fire uger vil man i Aalborg Kommune diskutere højhuse. Derfor har TV2/NORD besøgt en af de familier, der bor højt hævet over os andre. Og tilværelsen tæt på skyerne er ikke uden problemer.

Hvad man kan kalde Aalborgs tvillingetårne ligger alleryderst på Lindholm Brygge. Og efter en elevatortur på 45 meter ender man på 15. sal hos Jesper og Inger Falsig Pedersen.

- Vi kan se til Lindholm Høje, lufthavnen, Egholm - og i godt vejr helt til Aggersundbroen 40 km væk, fortæller Jersper Falsig Pedersen.

Men med den storslåede udsigt følger også en dansk plage - Vestenvinden.

Ikke megen solbadning

- Det er kun meget få dage om året, vi kan solbade på altanen. For i Danmark blæser det jo fra vest de fleste dag, siger den pensionerede gymnasierektor, Jesper Falsig Pedersen.

Vinden kan også give problemer for det mest kendte højhusprojekt i Aalborg - det foreslåede hotel tæt på kajkanten ved Musikkens Hus.

- Det vil give enormt meget vind på pladsen, fordi det er en meget stor flade, der ikke er skærmet af mod fjorden, siger professor fra Institut for Arkitektur og Design ved Alborg Universitet, Hans Kiib.

Som i Venedig

Arkitektfirmaet bag musikhuset, Coop Himmelb(l)au, sammenligner selv pladsen i Aalborg med Marcuspladsen i Venedig, der også rummer et højhus - Campanilen.

- Men den er placeret inde på pladsen, hvor man har 3-4 etager rundt omkring. Og der satte man så en pegefinger og sagde, at det var her, man skulle hen, siger Hans Kiib.

Og på Lindholm Brygge er det ikke kun i højden, at vinden suser.

- Der skabes en tunnelvirkning, når man lægger husene så tæt som her, mener Jesper Falsig Pedersen.

Men lægger man bygningerne rigtigt, så kan flere høje huse - som for eksempel i området ved Østre Havn - skærme for hinanden.

Løsning: Stakiteffekt

- Hvis man bygger flere højhuse ved siden af hinanden, så kan man skabe det, man kan kalde for en stakiteffekt, hvor man bremser vinden mellem husene, forklarer Hans Kiib.

Og skal man have opbakning til at bygge højhuse centralt i Aalborg, så skal de både i arkitektur og funktioner åbnes mod offentligheden.

- Hvis det skal være et vartegn for byen, så skal man selvfølgelig invitere byens borgere ind i huset, siger Hans Kiib.

For trods blæsten er det en oplevelse at befinde sig nærmere himlen end havet.

- Vi nyder udsigten herfra hver dag, understreger Jesper Falsig Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland