Så kom den første sommerdag

Temperaturen på Rønne er mandag nået over 25 grader, og dermed er det officielt sommervejr.

Nu er sommervarmen kommet til Danmark.

Der er blevet målt 25,74 grader i Rønne på Bornholm mandag klokken 10.20 - og dermed er den meteorologiske definition på en sommerdag i hus. Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Målingen varsler nogle varme dage, men DMI understreger, at målestationen ved Rønne Lufthavn ikke er repræsentativ for hele landet.

- Lufthavnen ligger rigtig godt, fordi der er asfalt og græs, og så får den varm luft inde fra klippeøen på grund af vindretningen fra nordøst, siger vagthavende Jesper Eriksen fra DMI.

20 minutter efter sommermålingen faldt temperaturen ved Rønne igen til 20,1 grader, da vinden slog om.

- Men vi forventer i løbet af dagen, at vi kommer op over 25 grader flere steder i landet, siger Jesper Eriksen.

Det kommer dog ikke som den store overraskelse, da meteorologerne allerede fra morgenstunden spåede temperaturer op mod 27 grader i denne uge med bedst vejr tirsdag.

Det varme vejr giver dog ikke noget for varsel om en varm sommer, som, DMI for øvrigt forventer, bliver våd.

- Hvad der sker på en enkelt dag, viser ikke nogen tendens for resten af sommeren. Dertil er vejret for omskifteligt, siger Jesper Eriksen.

- Men vi har haft en forholdsvis ustadig første halvdel af maj, og nu er der en periode med sol og sommerlige temperaturer, siger han.

Sommervarmen kommer dog noget senere i 2012 end i 2011, hvor der allerede blev målt over 25 grader den 9. maj. Det var i Store Jyndevad.

I forhold til 2010 er det dog en klar forbedring i år. I 2010 måtte vi vente helt til den 28. juni, før sommeren blev officiel.

Ifølge DMI er der stor variation i, hvornår den første sommerdag falder fra år til år. Den tidligste første sommerdag, DMI nogensinde har registreret, er den 14. april, men her skal vi helt tilbage til 1959. Den seneste var den 30. juli i 2004.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland