Så kom køerne på græs

Foto: Verner Joost Hansen

Traditionen tro var det et tilløbsstykke, da de økologiske køer landet over i dag blev sendt på græs.

Ved gården Englyst i Storvorde havde omkring 5.000 valgt at følge med fra sidelinjen, da køerne efter en lang vinter i stalden blev sluppet løs på de grønne marker.

Englyst drives af landmændene Bjarne og Finn Kjærgaard, der begge er født på gården. De hjælpes ad med at tage sig af gårdens 310 malkekøer, der alle leverer økologisk mælk til Arla. Det er sjette år i træk, at Englyst inviterer interesserede til at se køernes forårsdans.

- Det er jo en mulighed for os til at vise vores landbrug frem til omverdenen, og så synes vi bare, det er en rigtig hyggelig dag. Det er rart at kunne give folk en god oplevelse, og det er skønt at se ungerne, der hygger sig med de små kalve og leger i halmen, siger Bjarne Kjærgaard.

Eventen med de økologiske køer finder sted på omkring 70 gårde over hele landet, og løb af stablen for første gang for ti år siden. Siden da har over 660.000 danskere oplevet de økologiske køer blive sendt på græs. Og interessen stiger år for år. Mens der det første år var cirka 10.000 publikummer på gårde rundt om i landet, var der sidste år 153.000 gæster.

- Økodag giver både børn og voksne en mulighed for at opleve livet på landet på en økologisk gård og samtidig mærke dyrenes åbenlyse og smittende begejstring over at komme på græs. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag, hvor hele familien får mulighed for at se, røre, lugte, smage og blive klogere på, økologi, siger projektleder i Økologisk Landsforening, Birgitte Nygaard.

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise, Them og Øllingegaard.

Flere nyheder fra TV2 Nord