Så mange uuddannede lærere er der i din kommune

Lærermangel får de nordjyske folkeskoler til at ansætte uuddannede folk. I Morsø Kommune er hver femte underviser ikke uddannet.

Når de raske piger og drenge har fundet deres nye pladser på første skoledag, er det ikke alle, der bliver hilst velkommen af en uddannet lærer.

Folkeskolen kæmper med lærermangel i fire ud af 10 kommuner, viser en undersøgelse fra KL. Derfor bliver skolerne nødt til at ansætte lærere, der ikke er uddannede. 

I Nordjylland er det Morsø Kommune, som topper listen med flest uuddannede lærere i folkeskolen. Her er 20 procent af underviserne foran tavlen ikke uddannede. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I Hjørring Kommune klarer de sig bedst. Her er det kun 5,5 procent af lærerne, som ikke er uddannede. 

Så mange folkeskolelærere havde ikke en læreruddannelse i din kommune i 2016:

- Morsø: 20 procent
- Jammerbugt: 17,4 procent
- Vesthimmerland: 16,9 procent
- Rebild: 14,8 procent
- Frederikshavn: 13 procent
- Brønderslev: 11,3 procent
- Thisted: 12,9 procent
- Mariagerfjord: 12 procent
- Aalborg: 9 procent
- Hjørring: 5,5 procent
- Læsø: Ingen data

Landsgennemsnittet for ikke-lærer-uddannede i folkeskolen var i 2016 på 16,2 procent.

Færre uddanner sig

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der i år er blevet optaget 2610 på folkeskolelæreruddannelsen. Det er 81 færre end 2017, hvor 2691 blev optaget.

I følge Jenny Maria Jørgensen, der er formand for Lærerstuderendes Landskreds, skyldes det de arbejdsvilkår, man kan forvente, når man er færdiguddannet. 

- Det kan ses på optagetallet, hver gang der har været en stor politisk reform, hvor man for eksempel har indskærpet lærernes forberedelsestid. Eller da Pisa-tests og nationale tests blev udrullet over det danske skolelandskab, siger hun til TV2. 


Seneste nyt

fra Nordjylland