Elever filmet i omklædningsrum: Sådan skal man reagere som forælder

Det er vigtigt som forælder at lytte til sit barn, hvis det har været udsat for sager som den i Støvring, mener psykolog hos Red Barnet.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal reagere som forældre over for sit barn, hvis barnet bliver udsat for en situation lignende den i Støvring, hvor en lærer filmede elever i omklædningsrum.

Men til det findes der heldigvis råd.

Ifølge psykolog hos Red Barnet er det nemlig særligt et råd, som man skal huske på som forælder.

- Det er vigtigt hele tiden at tage udgangspunkt i barnets oplevelser og følelser af situationen, siger psykolog hos Red Barnet, Kuno Sørensen.

Derfor kan det også være meget forskelligt, om barnet ønsker at snakke om situation eller ej, og det skal man lytte til, mener Kuno Sørensen. Og hvis barnet er klar til at snakke om det, så skal man som forælder være klar til at træde til.

- Det er det, som er en af de helt centrale opgaver som forældre, at man kan tale med sine børn om ubehagelige oplevelser og hjælpe barnet med at bearbejde det, fortæller psykologen.

Lige som det kan være forskelligt fra barn til barn, om man vil snakke om situation eller ej kan det også være meget forskelligt, hvilke følelser barnet har af situationen – og de følelser kan godt være forskellig fra dem, man selv har som forælder.

- Det er vigtigt, at man som forældre lytter til, hvordan lige præcis ens barn har det med den oplevelse her og tager udgangspunkt i det, sådan at man som forældre ikke påfører børnene en unødig bekymring, siger Kuno Sørensen.

Nogle børn vil reagere ved at sige pyt om situationen, og andre vil føle, at det har været som en grov voldtægt, og at de er rigtig kede af det.

- Uanset hvad skal man som forælder anerkende barnets holdning, men man skal samtidig give mulighed for, at barnet kan vende tilbage med en revurdering af, hvor meget det har påvirket barnet, siger Kuno Sørensen.

Det hele handler i bund og grund om, at man skal lytte til sit barn og tage udgangspunkt i de følelser og oplevelser og ikke selv påføre barnet holdninger eller følelser, men det er også vigtigt at huske på ikke at bebrejde barnet.

- Det der er vigtigt, det er, at det ikke er noget børnene selv, er skyldige i eller ansvarlige for, siger Kuno Sørensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland