Rebild går forrest: Sætter advarselsskilte op for at beskytte drikkevandet

Rebild har som den første kommune i landet sat fokus på at beskytte drikkevandet mod forurening. Det gør de ved at sætte 24 skilte op.

Vi skal være endnu bedre til at passe på vores drikkevand. Det er filosofien bag et nyt projekt i Rebild Kommune.

Her har de som de første i Danmark nu valgt at sætte fokus på at beskytte én af vores vigtigste ressourcer mod forurening. Det gør de ved at sætte 24 skilte op i områder, hvor der er særligt sårbart drikkevand.

quote Det vand vi alle sammen tager for givet kommer ud af vandhanen, men det er ikke altid givet, og det kræver altså, at vi nogle steder forholder os en lille smule til det

Kim Edberg Andersen (Dansk Folkeparti), formand, Teknik- og Miljøudvalget, Rebild Kommune

Én af de steder, der får et skilt, er et område i Rebild, hvor der ikke er nogen beskyttelse af grundvandet i undergrunden.

- Hvis en enkel tankvogn vælter her, kan vi risikere, at en hel by ikke har vand, siger Kim Edberg Andersen (Dansk Folkeparti), der er formand i Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune.

Den manglende beskyttelse skyldes, at der ikke er nogen lerlag, der kan forhindre, at en forurening på overfladen trækker ned til grundvandet.

- Det vand vi alle sammen tager for givet kommer ud af vandhanen, men det er ikke altid givet, og det kræver altså, at vi nogle steder forholder os en lille smule til det, siger Kim Edberg Andersen.

Se indslaget her.

Kim Edberg Andersen håber, at skiltene kan være med til at forebygge risikoen for forurening af vandløb og marker i fremtiden.

- Det skal gøre folk bevidste om, at vi alle sammen har et ansvar, så det er den lille bitte ting,

vi håber med de her skilte, siger Kim Edberg Andersen, der ikke er i tvivl om, at skiltene vil gøre en forskel.

Inspiration fra nabolandene

Lignende skilte om at passe på grundvandet er allerede velkendte hos nabolande som Sverige og Tyskland, og hos vandselskabernes interesseorganisation er de glade for projektet i Rebild.

- Det påfør os alle sammen en stor udgift, hvis vi ikke passer godt på det, og vi risikerer at komme i en situation, hvor vores vandforsyning kommer til at minde om Sydeuropa med avanceret vandfabrikker, siger Claus Vangsgård, der er seniorkonsulent ved Dansk Vand- og Spildevandsforening.

Skiltene er finansieret af Rebild Kommune og de 44 private vandværker i kommunen.


Seneste nyt

fra Nordjylland